hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Stratégiai megállapodást sürget a BI

Az egészségpénztár gyógyszerkaszájának csökkentése azzal jár, hogy alig jut keret új, innovatív készítmények befogadására. Ez pedig rontja a hazai betegek gyógyulási esélyeit, derült ki a Boehringer Ingelheim (BI) évnyitó sajtótájékoztatóján.

A múlt évben 2,9 százalékkal mérséklődött a hazai gyógyszerpiac, hangzott el a Boehringer Ingelheim mai sajtótájékoztatóján. Mint kiderült, a cég megítélése ezzel kapcsolatban meglehetősen ellentmondásos. Zalai Gábor igazgató ugyan dícsérőleg említette meg, hogy a széles körű árcsökkentés eredményeként a hazai generikus termékek ára lényegesen közelebb került a másolt molekulájú készítmények európai árához, negatívumként szólt ugyanakkor arról, hogy a vásárlóerő csökkenése révén a rászorulók egy része képtelen megvásárolni gyógyszerét. Az ártámogatásra korábban szánt 370 milliárd forint 220-ra csökkentésének egyik „eredménye”, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fogad be új, innovatív készítményeket a támogatotti körbe, így romlik a hazai betegek esélyegyenlősége. A BI igazgatója szerint annak ellenére nem jó a hazai gyógyszerpiac megítélése, hogy elismerik a magyar klinikusok és intézmények magas színvonalú szakmai munkáját, de a kérdésük ma már úgy hangzik: miért hozzák egy kiszámíthatatlan piacra a klinikai vizsgálataikat?

Ami a Boehringer Ingelheimet illeti, a változatlanul családi vállalkozásban működtetett cégcsoport a világ 20 vezető gyógyszergyárának egyike, amelynek tavalyi, globális nettó árbevétele több mint 14 milliárd euró volt. A cégvezetés filozófiájának változatlanul hangsúlyos eleme a függetlenség megőrzése, ami azt jelenti, hogy saját erőforrásokat felhasználva, a szerves fejlődés politikáját követik. Amennyiben pedig egy-egy készítmény kutatásánál a saját erőforrások kevésnek bizonyulnak, nem a bankok, hanem a gyógyszeripari vállalkozások között keresnek együttműködő partnereket.

Magyarországi piacrészesedésük megközelíti a 2 százalékot, 2012-es árbevételének köszönhetően – amely megközelítette a 11 milliárd forintot – a tavalyi 18.-ról a 17. helyre léptek elő a hazai gyógyszerforgalmazók rangsorában. Prognózisuk szerint azonban 2013-ban sem növekszik a hazai gyógyszerpiac. A kormánynak hosszú távú stratégiai megállapodást kellene kötnie a gyógyszergyártókkal, fejtette ki Zalai Gábor, aki a jelenlegi helyzet illusztrálásaként egy táblázat segítségével mutatta be, hogy míg a szomszédos Ausztriában 88, Dániában pedig 124, addig nálunk 677 nap szükségeltetik egy készítmény befogadásához.

Egy új, a közelmúltban hazai ártámogatásba befogadott, 2-es típusú diabétesz kezelésére alkalmas, fix kombinációjú készítmény bemutatása kapcsán érdekes adatokkal szolgáltak a cég munkatársai. Kiderült például, hogy 8 beteg közül csupán egy éri el a célértéket, s egy korábbi nemzetközi vizsgálat alapján az orvosok szakmai protokoll betartásának átlaga is csak 59 százalék. Persze nem jobb a betegek helyzete sem, az életmóddal kapcsolatos orvosi javaslatokat az érintettek 80-90, míg például a táplálkozással kapcsolatos tanácsokat a cukorbetegek 35 százaléka nem tartja be. Ami pedig a gyógyszerelési előírások betartását illeti, a gyógyszert szedő érintett cukorbetegek 15-33, míg az inzulin kezelésre szoruló 2-es típusú diabéteszesek 36-38 százaléka nem működik együtt megfelelően.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink