hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Regionális kemoterápiák

Az Egyesült Államok északkeleti részén a Montefiore Einstein Rákközpont az első olyan kórház, amelyben háromféle „regionális” kemoterápiát is alkalmaznak rákbetegeknél – ez azt jelenti, hogy a páciens nem szisztémásan kapja a kemoterapeutikumot és így az nem hat ki egész szervezetére, hanem a kemoterápiás kezelés csak egy testrészre vagy egy szervre korlátozódik.

A regionális perfúziós terápia során izolálják a hasüreget vagy a kar, a láb, illetve a máj keringési rendszerét, és aztán erre a területre olyan nagy koncentrációban adják be a kemoterapeutikumot, ami szisztémásan, biztonsági okokból megvalósíthatatlan lenne. Így elkerülik a standard kemoterápiával járó mellékhatásokat és növelik a kezelés hatékonyságát. A Montefiore Központban olyan szakértőket alkalmaznak, akik csoportban dolgozva biztonságosan tudják végezni ezeket az eljárásokat: sebészeket, nővéreket, aneszteziológusokat és perfúziós szakembereket.

„A regionális perfúzióval elérhető egy olyan egyensúly, hogy a gyógyszer dózisa maximális legyen, ugyanakkor a toxicitás minimális” – mondta dr. Steven K. Libutti, a Montefiore Központ igazgatója. Dr. Libutti maga mintegy 200 májperfúziót és 200 hasi perfúziót végzett az Országos Rák Intézetben, mielőtt a Montefiori Központba jött volna.

Peritoneális perfúzió

Erről az eljárásról – és a vele kapcsolatos kétségekről is – nemrég már írtunk nevezett módszert olyan betegeknél alkalmazzák, akinek előrehaladott appendix-, gyomor- vagy vastagbélrákjuk van, amely már a hashártyára is átterjedt. A hasüreg megnyitása után műtéti úton eltávolítják a látható tumorokat, majd kb. 90 percig forró, magas koncentrációjú kemoterápiás – mitomycin C – oldatot juttatnak a hasüregbe. Az elmúlt évben 6 betegben végezték el ezt a beavatkozást, és a Montefiore szakértőinek elmondása szerint nagyon hatékonynak bizonyult.

Izolált végtagperfúzió melanómák és szarkómák esetében

Ez a kezelési mód olyan betegeknél jön szóba, akiknek valamelyik végtagján előrehaladott melanóma vagy lágyrész szarkóma van, amelyet műtéttel nem lehet eltávolítani. Sok ilyen páciens esetében az amputáció egyetlen alternatívája az izolált perfúziós kezelés.

Szorítókötéssel izolálják a láb vagy a kar keringési rendszerét, majd az artériák és vénák e zárt körébe egy nagyon toxikus kemoterapeutikumot adnak be, a melphalant. „A melanóma nagyon rezisztens a szokásos, szisztémás kemoterápiára. Ha egy betegben a melanóma az egyik végtagra korlátozódik, a legjobb lehetőség a perfúziós kezelés. Ezzel a betegek akár több mint 60 százalékában teljes remissziót lehet elérni” – mondta dr. Katia Papalezova, a Montefiori sebészeti onkológusa. Nemrég egy olyan beteget kezelt, akinek rekurráló szarkómája volt, és vagy térd fölött amputálni kellett volna a lábát, vagy a perfúzióval kellett megpróbálkozni. Az utóbbi mellett döntöttek, és az eredmény kiváló volt: a három hónapos követési idő alatt a szarkóma teljesen elmúlt.

Nagy dózisú kezelés májtumorban

A regionális perfúziós kezeléssel lehet kezelni a máj elsődleges tumorait, például a hepatocelluláris karcinómát, vagy más tumorok (pl. a vastagbélrák vagy a hasnyálmirigy neuroendokrin tumora) májáttéteit. Olyan betegek esetében merül fel ez a lehetőség, akiknél a tumor műtéti eltávolítása nem valósítható meg vagy akiknek daganata a szisztémás kemoterápia ellenére is növekedett.

Ebben az esetben is izolálják a máj keringési rendszerét, és ezután e rendszerbe nagy dózisú melphalant adnak be. Erre a kezelésre a betegek 75 százaléka reagál.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés