hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A fej és a nyak melanómáiban is hatékony és biztonságos az őrszem nyirokcsomó biopszia

Azt a szokásos módszert, amelyet annak megállapítására használnak, hogy a melanóma átterjedt-e helyi nyirokcsomókra, biztonságosan és hatékonyan lehet alkalmazni a feji és a nyaki tumorok esetében is – ezt igazolta egy, a Michigani Egyetemen végzett vizsgálat.

Az őrszem nyirokcsomó biopszia lényege, hogy a tumorba egy speciális festéket injektálnak, hogy így azonosítsák azokat az első nyirokcsomókat, amelyre a tumor átterjedhetett. A festék eljut a környéki nyirokcsomókba, és így azonosíthatók az elsőként megfestődő, ún. őrszem nyirokcsomók. Ha a biopszia során kiderül, hogy ezekben nincsenek tumorsejtek, akkor a beteg megmenekülhet a további – gyakran torzító – műtéttől, amellyel eltávolítanák a nyirokcsomókat. Ha azonban egy őrszem nyirokcsomó is érintett, akkor a kiterjedtebb műtét mellett még további kezelés – besugárzás és/vagy kemoterápia – is szükséges. Ha a melanóma elér egy bizonyos nagyságot, a nyirokcsomó biopsziát rutinszerűen felajánlják a betegnek.

Sok sebésznek azonban az a véleménye, hogy a fej és a nyak komplex anatómiai viszonyai, az ott futó idegek és erek miatt az őrszem nyirokcsomó biopszia megbízhatatlan és nem biztonságos.

Egy mostani vizsgálatban, amelyet a Cancer közölt, a kutatók azt a 353 őrszem nyirokcsomó biopsziát tekintették át, amelyeket 10 év alatt a Michigani Egyetemen végeztek. Az adatok azt mutatták, hogy egy beteg kivételével mindenkiben azonosítani lehetett az őrszem nyirokcsomót, és tartós idegsérülés egyetlen páciensben sem fordult elő.

A betegek mintegy 20 százalékában legalább egy őrszem nyirokcsomó pozitív volt a tumorra, és ezeknél a betegeknél valamennyi környéki nyirokcsomót eltávolították. A többi 283 betegben a nyirokcsomók negatívak voltak, és közülük később 12-ben újult ki a tumor azon a területen, ahol az őrszem nyirokcsomót megtalálták. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat 12 esetben, a személyek 4 százalékában hamis negatív eredményt adott. Ez az eredmény ugyanolyan, mint a test más részein végzett őrszem nyirokcsomó biopsziák esetében.

Carol Bradford professzor, az otolaringológológiai osztály főnöke, a vizsgálat vezetője az eredmények alapján azt állapította meg, hogy az eljárás a feji és nyaki daganatok esetében is hatékony, pontos és biztonságos, és ezért a feji és a nyaki melanómák esetében is javasolni kell elvégzését a betegeknek.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a biopsziát gyakorlott fej-nyaki sebésznek kell elvégeznie; a Michigani Egyetemen nagy szakértelemmel rendelkező specialisták állnak rendelkezésre erre a célra.

(forrás: Newswise, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés