hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Nemcsak a vírus, hanem a kórházi fertőzések is itt vannak

A koronavírus mellett a kórházi fertőzések is óriási problémát okoznak, hívja fel a figyelmet Vajó Zoltán belgyógyász szakorvos az Indexen.

Indul hazánkban a koronavírus-járvány negyedik hulláma, ez köztudott és világos. Az is ismert többé-kevésbé, hogy a kórházi fertőzések hatalmas közegészségügyi problémát jelentenek Magyarországon, ahogyan nagyon sok, akár igen fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező országban is. Ami talán kevésbé egyértelmű, hogy a negyedik hullám a kórházi fertőzések újabb hullámát is magával hozza majd.

Minél többen kerülnek kórházba ugyanis, és ami szintén fontos, minél többen részesülnek antibiotikumkezelésben, annál több lesz a kórházi, illetve kórházi kezeléssel összefüggő fertőzések száma. Az egyébként indokolt antibiotikumkezeléseknek ugyanis – mint mindennek – ára van. Ezek során egyrészt az antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperkórokozók fejlődhetnek ki, melyek ellen már a legtöbb vagy minden antibiotikum hatástalan. Évente 33 ezer ember hal meg Európában olyan fertőzésekben, amelyeket ilyen, az antibiotikumok nagy részének ellenálló szuperbaktériumok okoznak.

Az antibiotikumkezelések másik nemkívánatos hatása lehet a normál bélflóra elpusztulása, mely egy különösen súlyos bélfertőzés, a Clostridium difficile nevű baktérium által okozott álhártyás vastagbélgyulladáshoz vezethet. Ez utóbbi kezelése is problémás lehet, gyakori a fertőzés kiújulása és a lefolyás akár halálos is lehet. Ez a betegség szintén nem csak Magyarországon okoz súlyos problémákat, az Egyesült Államokban például évi 800 millió dollárt, míg az Európai Unió országaiban 3 milliárd eurót emészt fel évente a Clostridium difficile fertőzések ellátása. Ennek során újabb antibiotikumok adására kényszerülhetünk, melyek akár újabb szuperkórokozók kifejlődéséhez is vezethetnek – írja az Indexen a belgyógyász szakorvos, az orvostudományok kandidátusa.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés