hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Hatékony megoldás a kórházi fertőzések ellen

Baktériumölő bevonatot fejlesztettek ki

Olyan bevonatot fejlesztettek ki a portugál Coimbrai Egyetem (UC) tudósai, ami még a legellenállóbb baktériumokat is elpusztítja 15 perc alatt.

Olyan anyagot kerestek, amellyel biztonságosan és hatékonyan megelőzhetők és legyőzhetők a kórházi fertőzések. "Az új, intelligens bevonat nagy antimikrobiális hatékonysággal bír, melyet fehér fénnyel lehet aktiválni, emberre ártalmatlan", írta közleményében az UC. Eredményeiket az ACS Applied Materials & Interfaces című szaklapban tették közzé.

A tudósok kationos polimerek új generációját fejlesztették ki és tesztelték, amelyek különböző baktériumok elleni antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, és a kurkuma egy vegyületén, a kurkuminon alapuló fényérzékenyítő anyaggal kombinálták őket.

"Amikor fehér fény alatt egyesítettük őket, a két vegyület hatásosan és biztonságosan távolította el a baktériumok sok faját, köztük az Escherichia colit", írták a tudósok.

Ezt a két vegyületet egy poliuretán alapú, ipari körülmények között készülő bevonóanyagba keverték. A portugál tudósok szerint az új bevonat "hatékony megoldás a kórházi fertőzések ellen, mivel megakadályozza, hogy a baktériumok a felületeken szaporodjanak".

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink