hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ma van az Alzheimer Világnap

Memória Híd Koncert a tabuk ellen

Az Alzheimer-kórt övező stigmák, tabuk és tévhitek elleni küzdelem jegyében világnapi Memória Híd Koncertet szervez ma a budapesti Vörösmarty
téren a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága.

Az Alzheimer-kór a XXI. század legkritikusabb demográfiai kihívása. A betegség előfordulása közvetlen összefüggést mutat a népesség globális elöregedésével, mivel a magas életkor az Alzheimer-kór legfőbb rizikófaktora.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2050-re a világ népességéből 2 milliárd ember lesz 60 év feletti. Az idei Alzheimer Világjelentés szerint 2010-ben csaknem 36 millió ember élt demenciával világszerte. Évente 7,7 millióval növekszik az új esetek száma, ami azt jelenti, hogy a világban négy másodpercenként fordul elő egy új eset. Az előrejelzések szerint 2030-ra megkétszereződik, 2050-re pedig több mint megháromszorozódik a demenciában szenvedők száma.

2010-ben az Európai Unióban közel 10 millióra, Magyarországon 160 ezerre becsülték az Alzheimer-betegek számát, a betegségben érintett családtagoké azonban ennek a többszöröse, hiszen a kórral együtt élők életét gyökeresen megváltoztatja a betegség.

A 2012-es világjelentés szerint a 36 millió beteg 75 százalékát hivatalosan nem diagnosztizálták, így sokan ma sem kapnak gyógykezelést, tájékoztatást, ápolást vagy támogatást.

Az Alzheimer-kórt övező stigmák, tabuk és tévhitek elleni küzdelem jegyében világnapi Memória Híd Koncertet szervez ma a budapesti Vörösmarty téren a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága.

Helyszín: Budapest, V. ker. Vörösmarty tér

Időpont: 2012. szeptember 21. (péntek) 17.00


Közreműködők:

Bagdi Bella énekes

Berkes Gabriella musical színésznő

Berkes Olivér előadóművész

Dávid Viktória Lyra-díjas gospel énekes

Jazz And More - karigazgató: Halkovics Ágnes

A koncert szervezője: Himmer Éva

 

Az Alzheimer Világnap évenkénti megrendezését 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával, és napjainkra már 78 ország csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága 12 év óta küzd közösen tagszervezetként a Nemzetközi Alzheimer Társasággal és az Alzheimer Europe-al annak érdekében, hogy tekintsék az Alzheimer-kórt az európai közegészségügy egyik kiemelt kérdésének, és a betegség kezelésére dolgozzanak ki európai cselekvési tervet.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés