hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Megszűnik az átlagfinanszírozás

Előreláthatólag a 2021. szeptemberi teljesítményjelentések feldolgozásától kezdődően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ismét az egészségügyi szolgáltatók által elvégzett teljesítmények alapján fizeti a finanszírozási díjakat, így a 2021. novemberi (a háziorvosi indikátorrendszer esetében a 2021. decemberi) kifizetésekben már ezek ellenértéke jelenik meg.

Az addig terjedő időszakban továbbra is az átlagfinanszírozás szerint történik meg a közfinanszírozott szolgáltatók díjazása.

Szakellátások esetén a NEAK a 2020. november – 2021. augusztus közötti időszakban keletkezett maradványt nem veszi figyelembe göngyölített maradványként a 2021. szeptember havi teljesítmények elszámolása előtt. A finanszírozási év hátralevő részében a valós teljesítményen alapuló hónapokra – azaz csak a 2021. szeptember és október hónapok vonatkozásában – szezonindex módosítására biztosít lehetőséget a NEAK 2021. szeptember 30 napjáig, az általános szabályok szerinti módon és mértékében.

A 9/1993. (IV. 2) NM rendelet 3. számú mellékletében szereplő ellátásokat a NEAK 2021. szeptember és október hónapokban még az alsó határnap figyelembe vétele nélkül számolja el, a fertőzések kockázatának leszorítása érdekében. Annak eldöntése, hogy a beteg elbocsájtható-e az alsó határnapot megelőzően, minden esetben a kezelőorvos kompetenciája és felelőssége.

A szolgáltatóknak valamennyi (teljesítmény és egyéb) jelentési kötelezettségüket a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően továbbra is folyamatosan teljesíteniük kell, közli a NEAK.

(forrás: NEAK)
hirdetés

Könyveink