hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Koraszülő roma és nem roma nők összehasonlítása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adatok alapján

Balázs Péter, Kristie L. Foley, Rákóczi Ildikó, Grenczer Andrea

A jövőben az egészségnevelés és -fejlesztés hatékonyságának megítélésére, legalább is regionális szinten, elkerülhetetlen lesz a roma etnikumra vonatkozó adatok rendszeres gyűjtése és feldolgozása.

hirdetés

A 2000-es években a 37. terhességi hét előtti szülések (továbbiakban PTB, az angol preterm birth betűszó alapján) és a kis születési súlyú (kevesebb mint 2500 grammos) újszülöttek (továbbiakban LBW, az angol low birth weight alapján) aránya az élveszületések 8%-a körül alakult Magyarországon.1 Az összes újszülött mintegy 8,2%-a volt LBW 2007-ben, ami az egyik legmagasabb érték az Európai Unió (EU) tagállamai között (Görögország 8,8%, Bulgária 8,1%).2 Ugyanezen évben az EU-átlag 7,2% volt, ezen belül a legkisebb értéket Finnországban észlelték (4,9%). Egy korábbi tanulmány3 feltételezése szerint a magyar adatok stagnálásának oka a roma népesség rohamos növekedése, illetve a romák körében gyakoribb PTB+LBW újszülöttek száma.

Az LBW lehet a PTB, az intrauterin retardáció vagy a kettő kombinációjának eredménye.4 Ellentétben az LBW-vel, amely egyszerűen megállapítható szülészeti adat, a PTB esetleges lehet, ugyanis attól függ, hogy a várandós milyen pontosan emlékszik az utolsó menstruációjára, illetve mit mutat az első trimeszterben végzett ultrahangvizsgálat. A pontosság attól függ, mennyire végez minőségi munkát a várandósok által igénybe vett védőnői szolgálat. Mivel a szolgálat igénybevétele kapcsán hozzáférhetőségi gondok is felmerülhetnek (pénzügyi vagy földrajzi vonatkozásban egyaránt), igen nehéz pontos mérést végezni az alacsony jövedelmű és szegregált csoportok esetében.5

A PTB és LBW kapcsán végzett kutatások vagy a PTB és/vagy LBW előidézéséért felelős tényezőkre összpontosítottak, vagy a PTB év/vagy LBW káros hatásaira a perinatalis vagy neonatalis halálozás és az újszülöttek várható élettartama, illetve fejlődése vonatkozásában. A kockázati tényezők vizsgálata során párhuzamosan vagy külön-külön használták a PTB és LBW mérőszámokat, mindazonáltal a várható élettartam és a fejlődési eredmények tekintetében a két jellemzőt már 1963 óta összekapcsolták egymással.6

Retrospektív kutatásunk célja az volt, hogy összehasonlítsuk a roma és a nem roma népesség gazdasági-társadalmi helyzetének, kulturális mintáinak és életmódjának hatását, feltételezve, hogy ezeknek is szerepe lehet a PTB és LBW esetek gyakoribb előfordulásában az olyan területeken, ahol jelentősebb a roma népesség számaránya.

 

Módszerek

A kutatást a Semmelweis Egyetem Etikai Bizottsága engedélyezte. Előzetes tájékozódásként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2007. évi adatait használtuk annak megállapítására, hogy melyik megyében a legnagyobb a LBW és/vagy PTB aránya Magyarországon. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találtuk a legkedvezőtlenebb LBW-arányt (11,4%) és a második legkedvezőtlenebb PTB-arányt (10,3%). Baranya megyében volt a legnagyobb a PTB aránya (11,5%), ez a megye azonban csak a 7. volt az LBW rangsorban. Következésképpen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére esett a választásunk.

A helyi védőnői szolgálat 2008. évi adatai alapján a PTB+LBW esetek száma 767 volt a megyében. A terhességi kort és a születési súlyt a kórházi zárójelentésből vettük át. Csekély kivétellel, Magyarországon minden szülés kórházban történik. Az volt a célunk, hogy a lehetséges legnagyobb számban vonjuk be a kutatásba azokat, akiknek LBW és/vagy PTB szülése volt 2008. január 1. és december 31. között.

A 767 koraszülő anya elérése érdekében a helyi védőnői hálózatra támaszkodtunk. Minden esetben kétszer tettek kísérletet a körzeti védőnők az interjúalanyok elérésére, kivéve azon eseteket, amelyekben már első alkalommal meggyőződtek arról, hogy a család elköltözött a lakóhelyéről, és az új címüket nem ismerték. E módszerrel 385 személyt (50,2%) nem tudtunk elérni. A többiek (n=382, 49,8%) mind beleegyeztek a kutatásban való részvételbe, és az interjúkat 2009. január 1., illetve június 30. között készítettük el. A résztvevők és a nem elérhetők aránya közel azonos volt mind a 11 kistérségben.

Mérési módszerek: a kérdező munkatársunk által kitöltött kérdőívek az anya demográfiai, biometriai adatait, az újszülött antropometriai adatait tartalmazták, továbbá az életmódbeli jellemzőket. Az anyák demográfiai adatai a következőkre vonatkoztak: a szülők életkora, iskolai végzettsége, foglalkozása, munkaerő-piaci helyzete a PTB/LBW szülés előtt, végül az anya etnikuma (roma, illetve nem roma).

Rögzítésre kerültek a család lakáskörülményei, mint a társadalmi-gazdasági státus és a közegészségügyi helyzet (lakáskomfort). A havi jövedelmet kétgyermekes, kétszülős család létminimumának százalékában számítottuk (mélyszegénység: <50%, szegénység: 50–80%, szegénységi szinten van a család: 81–120%, kielégítő a szint: 121–150%, jómódú: >150%).

A testtömegindexet (BMI) az anya biometriai adatai alapján számítottuk, és ennek alapján alakítottuk ki kategorikus változóinkat (sovány: ≤18,49; normális testsúlyú: 18,5–24,9; túlsúlyos: 25–29,9; elhízott ≥30). Rögzítettük az anya várandósság alatti kórházi kezelését is. A védőnői szolgálattal elégtelennek minősítettük a kapcsolatot 1–4 találkozás esetében. Az újszülöttek antropometriai adatait a kórházi zárójelentésből vettük át: súly (g), hosszúság (cm), fej- és mellkörfogat (cm).

Életmódra vonatkozó kérdéseink: táplálkozás, testmozgás, alkoholfogyasztás és dohányzás. A táplálkozás minősítése az elfogyasztott friss gyümölcs, zöldség, tejtermék és hús fogyasztásához igazodott. Mindegyik kategóriában arra kellett válaszolni, hogy a várandósság alatt milyen volt a fogyasztás gyakorisága. A testmozgást a szabadidőben végzett aktivitás alapján mértük: naponta, 2-3-szor hetente, alkalomszerűen, soha. Az alkoholfogyasztással kapcsolatos kérdések a várandósság alatti időszakra vonatkoztak: tömény italok, bor vagy sör. A dohányzás megkezdésének idejét életévekben mértük: ≤12 év, 13–16 év, 17–18 év, ≥19 év. Az aktuális dohányzást a következőképpen jellemeztük: rendszeres ≥ 5 cigaretta naponta), ritka (<5 cigaretta naponta), illetve nem dohányos. Várandósság alatt dichotom változót alkalmaztunk (igen/nem). A rendszeresen vagy ritkán dohányzókat az „igen” csoportba soroltuk. Mértük a környezeti dohányfüst által okozott expozíciót is a várandósság alatt: naponta, hetenként egyszer, havonta egyszer, illetve soha.

Elemzés: minden változónk leíró eredményeit külön csoportosítottuk a roma és nem roma etnikum szerint. Khi-négyzet és t-próba segítségével hasonlítottuk össze a két csoportot. Az ikerszüléseket eleve kizártuk az elemzésből (n=47), továbbá azokat a szüléseket is, amelyekben nem volt adatunk az anya etnikumára (n=30), vagy az anyák a roma és nem roma etnikumon kívül valamelyik hazai nemzeti kisebbséget nevezték meg (n=3). Továbbá azokat is kizártuk, akiknél nem ismertük az újszülött súlyát vagy a terhességi hetek számát (n=2). Így végül 300 PTB/LBW esetet elemeztünk az SPSS 15.0 program segítségével.

 

Eredmények

Összesen 141 roma és 159 nem roma anya adatait értékeltük. A terhesgondozást mindkét csoport hasonló módon vette igénybe (1. táblázat). Csupán egy roma és 3 nem roma várandós nem jelentkezett a védőnői szolgálatnál. A szülészeti problémák korai kiszűrésére a nem roma nők 86,8%-a, a roma nők 80,8%-a kereste fel a védőnőt legalább 5-ször. Kórházi beutalás egyenlő mértékben történt a két csoportban (p<0,01).

PTB és LBW kategóriába tartozott 191 újszülött, csak PTB vagy LBW volt 251, illetve 240 újszülött. Más megközelítésben: 49 újszülött súlya volt kevesebb, mint 2500 gramm, viszont a 37. hét után jöttek a világra, míg 60 újszülött a 37. hét előtt született, viszont súlya nagyobb volt 2500 grammnál.

A kizárólagosan LBW esetek között (n=239, mivel egy esetet kizártunk adathiány miatt) 120 volt nem roma és 119 roma, a kizárólag PTB esetek között (n=251) 138 volt nem roma és 113 roma. Ebben a vonatkozásban nem észleltünk különbséget a két csoport között (2. táblázat).

A 3. táblázat mutatja a romák és nem romák demográfiai, illetve szociális jellemzőit. A roma anyákra inkább jellemző volt a soványság, és kevésbé jellemezte őket az elhízottság (p<0,05). Egyébként csak gyenge és nem szignifikáns összefüggést találtunk az anyák BMI-értéke és az újszülöttek súlya között.

A szülések többsége 21 és 30 éves kor között történt. Romák esetében az anyák kétszer nagyobb arányban voltak 20 év alattiak, mint a nem romák. Szignifikánsan több roma nőnek volt 8 általános alatti vagy 8 általános iskolai osztályos végzettsége, mint a nem romáknak (32,6%, illetve 6,3%) (p<0,01). Másfelől a romáknak csupán 0,7%-a rendelkezett főiskolai vagy egyetemi végzettséggel, szemben a nem romák 13,9%-ával.

Mind a roma, mind a nem roma anyák többségükben élettársi közösségben éltek, de a nem romák között nagyobb volt a házastársi kapcsolatok aránya (p<0,01). A romák több mint kétszeres arányban (p<0,01) neveltek 3 vagy több gyermeket, mint a nem romák (57,1% vs. 27,7%).

A romák és a nem roma koraszülő anyák többsége a minimális jövedelmi szint alatt él (92,9%, illetve 73,3%). Romák esetében kevésbé gyakori, hogy összkomfortos lakásokban laknának (13,8% vs. 68,8%). A roma nők szignifikánsan (p<0,01) gyakrabban voltak munkanélküliek a szülés előtt (48% vs. 27%).

A táplálkozási, testmozgásra és alkoholfogyasztásra vonatkozó adatokat a 4. táblázat szemlélteti. Friss gyümölcs, zöldség, tejtermékek és hús tekintetében a különbségek romák és a nem romák között szignifikánsak voltak (p<0,01), másfelől ilyen különbséget nem találtunk a húsfogyasztásban. Igen kevés roma és nem roma nő számolt be a várandósság alatti alkoholfogyasztásról, és a különbségek sem voltak szignifikánsak a két csoport között. Másfelől viszont a testmozgásban különbség mutatkozott a nem romák javára.

Az aktív dohányzás és a környezeti dohányfüstártalom szignifikánsan gyakoribb volt a romák, mint a nem romák között (5. táblázat). A romák több mint kétharmad részben 18 éves kor alatt gyújtottak rá az első cigarettára, a nem romák között ennek aránya csupán 50% volt. Nagyon korai kezdet (12 éves kor alatt) a romák között 14,9%-ban fordult elő, szemben a nem romák 2,5%-ával. Kivétel nélkül mindenki dohányos volt valamikor a korábbi években, aktuálisan a romák között kétharmad, a nem romák között 50% volt a dohányzók aránya. Tízből csak egy roma nő döntött úgy, hogy nem dohányzik a várandósság alatt, míg a nem romák kétharmada. Végül, a romák két és félszer gyakrabban voltak kitéve környezeti dohányfüstártalomnak, elsősorban a férj/élettárs otthoni dohányzása miatt.

 

Megbeszélés

Közelítő becslések szerint 1991-ben a roma népesség száma 400–600 ezer között lehetett, ami a teljes népesség 4–6%-ának felel meg.7 Az utolsó népszámlálás idején (2001) lehetőség volt az etnikumra vonatkozó kérdéseket is feltenni, és ekkor önbevallásos módon 196 046 személy minősítette magát romának,8 ami nyilvánvalóan alacsony szám volt. A legutóbbi becslések szerint ez a szám négyszer nagyobbra (800 ezer) tehető.9 Feltéve, hogy adatfelvételünk során a roma népesség reprezentációja kisebb volt a ténylegesnél, még így is nagyon valószínűtlen, hogy az LBW/PTB újszülöttek megoszlása arányos volna a teljes népességgel.

Eredményeink szerint 2008-ban az LBW+PTB újszülöttek 47%-a roma volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Feltételezésünk szerint az LBW+PTB újszülöttek között a romák többségben vannak, melynek okát valószínűleg a kutatás által feltárt társadalmi-gazdasági különbségekben jelölhetjük meg.

Az 1990-es évektől kezdődően Magyarország földrajzi környezetében csekély számú összehasonlító vizsgálat történt a romák és a többségi népesség között.10–13 Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy sem népszámlálás, sem orvosi kezelés kapcsán nincs adatrögzítés az egyes személyek etnikumáról. Magyarországon – paradox módon – az 1990 előtti szocializmus időszakában számos vizsgálat történt az akkor cigánynak nevezett romák társadalmi, kulturális, gazdasági és közegészségügyi viszonyaival kapcsolatban, sőt egyes kutatók PTB/LBW vizsgálatokat is végeztek.14–19 Meg kell azonban jegyezni, hogy a magyarországi cigányokkal kapcsolatos egyik összefoglaló munkában20 még csak említés sem történik arról, hogy a szerzők ezt a népcsoportot hogyan azonosították. Mindazonáltal, a kórházi felvételi adatok között szerepelt a betegek anyanyelve, és Magyarországon a romák mintegy 20%-a beszél egy sajátos cigány nyelvjárást, ami ebbe a kategóriába tartozik. Ez adott lehetőséget az azonosításra, ami másfelől azt jelenti, hogy az 1973 és 1983 közötti roma újszülöttek legutóbbi retrospektív és országos felmérése csakis ezekre a kórházi felvételi adatokra támaszkodhatott.3

Teljes körű statisztikai adatok nélkül lehetetlen megmondani, hogy 2008-ban a koraszülő roma nők aránya magasabb-e mint a nem romáké, azonban a 47%-os roma arány miatt feltételezzük, hogy a jelenség felülreprezentált a roma népességben. Ezért összpontosítottunk a jelen tanulmányban a társadalmi és magatartási tényezőkre. Célunk az volt, hogy olyan beavatkozási pontokat találjunk, ahol lehetőség nyílik a kockázati tényezők befolyásolására a kedvezőtlen szülészeti jelenségek megelőzése érdekében mind a roma, mind a nem roma népesség körében.

Az alapvető adatok azt mutatták, hogy a roma anyák nagyobb arányban soványabbak, fiatalabbak és alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. Sőt, kevésbé részesülnek olyan közegészségügyi ellátásokból, mint a vezetékes víz vagy a lakás csatornahálózati bekötése. A szegénység az adott térségben mindkét csoportot egyaránt sújtja. Jóllehet Magyarországon nincs hivatalos szegénységiküszöb-meghatározás, a KSH minden évben közli a létminimum számítását, amelyet jól tudtunk hasznosítani a gazdasági helyzet meghatározására. Az utóbbi közlést alkalmazva, a nem roma családok 73%-a, a romák 93%-a él mélyszegénységben. A munkanélküliség általános jelenség a vizsgált térségben, de még ezen túl is azt állíthatjuk, hogy az iskolázatlan roma nők között kivételes esetnek számít a munkaviszony. Nem roma családok között is 22% azoknak az aránya, akik éppen a mélyszegénység határán élnek. E viszonyok önmagukban magyarázzák az egészségtelen lakáskörülményeket (szigeteletlen falazat, nagy beltéri páratartalom stb.).

A gyümölcs-, zöldség- és tejtermékfogyasztás különbségei arra utalnak, hogy a nem romák egészségesebb életmódot folytatnak. Másfelől a nem szignifikáns különbség a viszonylag alacsony szintű húsfogyasztásban arra utal, hogy az életszínvonal mindkét csoportban kifejezetten alacsony. Több mint 90%-ban tagadták a megkérdezettek, hogy a várandósság alatt alkoholt fogyasztottak volna, amiben az is szerepet játszhatott, hogy a várandós nők alkoholfogyasztását a társadalom kifejezetten elítéli, szemben például a dohányzással. Jóllehet a várandósság kifejezetten jó alkalom a dohányzásról való leszokásra, a romák 30%-a mégis tovább dohányzott, szemben a nem romák 7%-ával. Végezetül, jelentősen nagyobb a passzív dohányzás aránya a romák között, ami arra utal, hogy a közösség elfogadja a jelenséget, vagy nincs tisztában annak káros hatásával.

Eredményeink arra utalnak, hogy a nagy koraszülési arányokkal szembeni küzdelemben a társadalom nem hagyhatja magára a szülészet-nőgyógyászat szakmát. Komplex, az egészséges életmód kialakítására törekvő célzott programokat kell kidolgozni és alkalmazni a családok szintjén és az iskolákban. Ezeket azonban testre szabottan kell kialakítani, például a roma kisebbség sajátos kulturális igényeinek és etnikai hagyományainak megfelelően, ami ismételten aláhúzza az etnikumra vonatkozó adatok gyűjtésének szükségességét. Sikeres programok nyomán növekedni fog annak a valószínűsége, hogy a fiatal lányok kellő ismeretekkel és társadalmi támogatással rendelkezzenek a várandósság előtti, alatti és utáni életmódjuk kialakításához. Szükséges felhívni a figyelmet a védőnők munkájára is, mivel felmérésünk alapján figyelemre méltó eredménynek tartjuk, hogy csupán egy roma és három nem roma nő nem vette igénybe a védőnői ellátást. Okkal feltételezhetjük, hogy e szolgálat – a várandósok szülészeti szakorvosi gondozásával párhuzamosan – jelentős szerepet játszik a szülészeti problémák korai észlelésében, és nagyban hozzájárul a szülő nők és az újszülöttek egészségének védelméhez, még olyan kedvezőtlen körülmények között is, amelyeket a tanulmányunkban vizsgáltunk. Végül úgy véljük, hogy a jövőben az egészségnevelés és -fejlesztés hatékonyságának megítélésére, legalább is regionális szinten, elkerülhetetlen lesz a roma etnikumra vonatkozó adatok rendszeres gyűjtése és feldolgozása.

 

Köszönetnyilvánítás

Munkánkat az USA National Institutes of Health (NIH) keretén belül a National Cancer Institute és a National Institutes on Drug Abuse, illetve a Fogarty International Center (Grant Number 1 R01 TW007927-01) támogatta. A kutatás tartalmáért teljes egészében a szerzők felelnek, és ez a tartalom nem szükségszerűen fedi a NIH hivatalos véleményét.

 

Hivatkozások

1. Központi Statisztikai Hivatal. Demográfiai Évkönyv 2007. KSH, Budapest, 2008.

2. European health for all database (HFA-DB) 2009. Available from: http://data.euro.who.int/hfadb/tables/tableA.php?w=1152&h=864 [Accessed 28 September 2009]

3. Juobert K. Size at birth and some sociodemographic factors in Gypsies in Hungary. J Biosoc Sci. 1991;23:39–47.

4. Gardosi OJ, Mongelli JM, Mul T. Intrauterine growth retardation. Baillière’s Clin Obstet Gynecol. 1996;9:445–463.

5. Melamed Y, Bashiri A, Shoham-Vardi I, Furman B, Hackmon-Ram R, Mazor M. Differences in preterm delivery rates and outcomes in Jews and Bedouins is southern Israel. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2000;93:41–46.

6. Lubchenko LO, Hausmann C, Dressler M, Boy E. Intrauterine growth as estimated from liveborn birth weight data at 24–42 weeks of gestation. Pediatrics. 1963;32:793–799.

7. Czeizel E. A magyarság genetikája. Csokonai Kiadó, Debrecen, 1990:58–59.

8. Központi Statisztikai Hivatal. Data of nationaly minorities and ethnicities. Available from: http://www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/04/tabhun/tabl05/load05.html [Accessed 31 July 2009]

9. Kemény I, Janki B. A 2003. évi cigány felmérésről – Népesedési, nyelvhasználati és nemzetiségi adatok. Beszélő. 2003;10:64–76.

10. Dejmek J, Selevan SG, Sram RJ. The environment, life style and pregnancy outcome. Cas Lek Ces. 1996;135:510–515.

11. Semerdijeva N, Mateva M, Dimitrov I. Sexual culture of Gypsy population. Folia Med (Plovdiv). 1998;40:72–75.

12. Seres I. Specific issues in Gypsy population prenatal care. Slovenska Ginekologia Porod. 1998;5:125–131.

13. Rimarova K, Ostro A, Bernasovska K, Holecyova G. Reproductive indicators of Roma mothers: cross-sectional study. In: Living conditions and health. Public Health Office of the Slovak Republic, Bratislava, 2004:110–114.

14. Hoóz I. A cigányok születési jellegzetességei a sellyei járásban. Demográfia. 1964;2:230–243.

15. Hoóz I. Nemzetiségek demográfiai sajátosságai Baranya megyében. A cigány és nem cigány anyákról, valamint újszülötteik közötti fontosabb különbségekről a volt sellyei járásban. Communications of the Demographic Research Institute of the Central Statistical Office and of the Demographic Commission of the Hungarian Academy of Sciences. Budapest, 1968.

16. Horváth M. A cigány szülő nők demográfiai adatai a siklósi járásban 1961–1971. Demográfia. 1971;4:366–371.

17. Horváth M. Cigány újszülöttek átlagsúlya és az alacsony súly gyakorisága a siklósi járásban 1962–1970. Demográfia. 1972;1:106–110.

18. Horváth M, Kóbor J. A születési átlagsúly és a koraszülés problémái cigány csecsemőknél 1971–74 között. Demográfia. 1976;1:85–89.

19. Kóbor J, Horváth M. Kedvező változások a dél-baranyai cigány terhesek egészségügyi helyzetében. Népegészségügy. 1976;3:163–168.

20. Szegő L (szerk.). Cigányok, honnét jöttek, merre tartanak? Kozmosz Könyvek, Budapest, 1983.


1. táblázat. Ambuláns egészségügyi ellátás és kórházi kezelés PTB/LBW koraszülő anyák esetében 2008-ban

 

Változók

Összesen

n (%)

Romák

n (%)

Nem romák

n (%)

p-érték

 

Védőnői ellátás

297

141

158

n.s.

 

Nem igényelték

4 (1,3)

1 (0,7)

3 (1,9)

 

 

1–4 alkalommal

44 (14,7)

26 (18,5)

18 (11,3)

 

 

5 vagy több alkalommal

252 (84,0)

114 (80,8)

138 (86,8)

 

Kórházi ellátás

296

138

158

p<0,01

 

Beutalások száma

98 (33,1)

35 (25,4)

63 (39,9)

 

 

                   

Megjegyzés: khi-négyzet próbát használtunk a terhesgondozással kapcsolatos összefüggések feltárására


2. táblázat. Szülészeti eredmények PTB/LBW koraszülő anyák esetében 2008-ban

Változók

Összesen

n, x (sd) tartomány 

Romák

n, x (sd) tartomány 

Nem romák

n, x (sd) tartomány 

p-érték

Terhességi kor (hét) a szülés időpontjában PTB-újszülöttek között

251

34,24 (2,81)

24–37

113

34,33 (2,70)

25–37

138

34,17 (2,90)

24–37

n.s.

Testtömeg (g) a szülés időpontjában PTB-újszülöttek között

250

2183,36 (588.9)

480–3500

113

2137,26 (536.3)

500–3100

137

2221,39 (628.6)

480–3500

n.s.

Testtömeg (g) a szülés időpontjában LBW-újszülöttek között

239

2037,66 (481,1)

480–2500

119

2048,82 (449,6)

500–2500

120

2026,58 (512,2)

480–2490

n.s.

Terhességi kor (hét) a szülés időpontjában LBW-újszülöttek között

239

34,82 (3,42)

24–41

119

35,16 (3,32)

25–41

120

34,49 (3,50)

24–40

n.s.

Megjegyzés: t-tesztet használtunk annak eldöntésére, hogy kimutatható-e statisztikailag szignifikáns (p<0,05) különbség romák és nem romák között


3. táblázat. Szociodemográfiai jellemzők PTB/LBW koraszülő anyák esetében 2008-ban

Változók

Összesen
n (%)

Romák
n (%)

Nem romák n (%)

p-érték

Anyai BMI-index

N=284

N=133

N=151

(p<0,05) 

Súlyhatár alatti

45 (15,8)

28 (21,1)

17 (11.3)

 

Normális súlyú

164 (57,7)

79 (59,4)

85 (56.3)

 

Túlsúlyos

49 (17,3)

17 (12.8)

32 (21,2)

 

Elhízott

26 (9,2)

9 (6,8)

17 (11,3)

 

Anyai életkor

N=300

N=141

N=159

(p<0,01) 

–17

20 (6,7)

14 (9,9)

6 (3,8)

 

18–20

40 (13,3)

27 (19,1)

13 (8,2)

 

21–30

148 (49,3)

66 (46,8)

82 (51,6)

 

31–

92 (30,7)

34 (24,1)

58 (36,5)

 

Iskolai végzettség

N=299

N=141

N=158)

(p<0,01) 

8 általánosnál kevesebb

61 (20,4)

51 (32,6)

10 (6,3)

 

8 általános

117 (39,1)

79 (56,0)

38 (24,1)

 

Szakmunkásképzettség

46 (15,4)

8 (5,7)

38 (24,1)

 

Érettségi

52 (17,4)

2 (1,4)

50 (31,6)

 

Egyetem vagy főiskola

23 (7,7)

1 (0,7)

22 (13,9)

 

Anya családi állapota

N=300

N=141

N=159

(p<0,01)

Házas

128 (42,7)

32 (22,7)

96 (60,4)

 

Élettársi közösség

149 (49,7)

97 (68,8)

52 (32,7)

 

Elvált

6 (2,0)

4 (2,8)

2 (1,3)

 

Egyedülálló

17 (5,7)

8 (5,7)

9 (5,7)

 

Gyermekek száma

N=299

N=140

N=159

(p<0,01)

1–2

175 (58,5)

60 (42,9)

115 (72,3)

 

3–6

106 (35,5)

65 (46,4)

41 (25,8)

 

7–

18 (6,0)

15 (10,7)

3 (1,9)

 

Gazdasági helyzet

N=294

N=137

N=157

(p<0,01)

Mélyszegénység

175 (59,5)

119 (84,4)

56 (35,7)

 

Szegénység

71 (24,1)

12 (8,5)

59 (37,6)

 

Szegénységi szinten áll

22 (7,5)

4 (2,8)

18 (11,5)

 

Elfogadható

18 (6,1)

0 (0,0)

18 (11,5)

 

Kedvező

8 (2,7)

2 (1,4)

6 (3,0)

 

Lakáskörülmények

N=295

N7138

N=157

(p<0,01)

Összkomfort

127 (43,1)

19 (13,8)

108 (68,8)

 

Részleges komfort

84 (28,5)

47 (34,1)

37 (23,6)

 

Komfort nélkül

84 (28,5)

72 (52,2)

12 (7,6)

 

Munkaerő-piaci pozíció

N=299

N=140

N=159

(p<0,01)

Volt munkahelye

84 (28,1)

5 (3,6)

79 (49,7)

 

Munkanélküli volt

110 (36,8)

67 (47,9)

43 (27,0)

 

Egyéb (gyes, rokkant stb.)

105 (35,1)

68 (48,6)

37 (23,3)

 

 


4. táblázat. Életmódbeli jellemzők PTB/LBW koraszülő anyák esetében 2008-ban

 Változók

Összesen

n (%)

Romák

n (%)

Nem romák

n (% )

p-érték

Frissgyümölcs-fogyasztás

N=300

N=141

N=159

(p<0,01)

Naponta 3-szor

57 (19,0)

15 (10,6)

42 (26,4)

 

Naponta 1-szer

103 (34,3)

32 (22,7)

71 (44,7)

 

Másnaponként

23 (7,7)

10 (7,1)

13 (8,2)

 

Hetente 1-2 alkalommal

55 (18,3)

32 (22,7)

23 (14,5)

 

Ritkábban mint heti 1-szer

62 (20,7)

52 (36,9)

10 (6,3)

 

Zöldségfogyasztás

N=300

N=141

N=159

(p<0,01)

Naponta 3-szor

30 (10,0)

6 (4,3)

24 (15,1)

 

Naponta 1-szer

112 (37,7)

40 (28,4)

73 (45,9)

 

Másnaponként

39 (13,0)

12 (8,5)

27 (17,0)

 

Hetente 1-2 alkalommal

53 (17,7)

34 (24,1)

19 (11,9)

 

Ritkábban mint heti 1-szer

65 (21,7)

49 (34,8)

16 10,1)

 

Tejtermékek fogyasztása

N=300

N=141

N=159

 

Naponta 3-szor

33 (11,0)

9 (6,4)

24 (15,1)

(p<0,01)

Naponta 1-szer

137 (45,7)

54 (38,3)

83 (52,2)

 

Másnaponként

46 (15,3)

25 (17,7)

21 (13,2)

 

Hetente 1-2 alkalommal

42 (14,0)

26 (18,4)

16 (10,1)

 

Ritkábban mint heti 1-szer

42 (14,0)

27 (19,2)

15 (9,4)

 

Húskészítmények fogyasztása

N=300

N=141

N=159

n.s.

Naponta 3-szor

28 (9,3)

11 (7,8)

17 (10,7)

 

Naponta 1-szer

148 (49,3)

66 (46,8)

82 (51,6)

 

Másnaponként

53 (17,7)

24 (17,0)

29 (18,2)

 

Hetente 1-2 alkalommal

52 (17,3)

29 (20,6)

23 14,5)

 

Ritkábban mint heti 1-szer

19 (6,3)

11 (7,8)

8 (5,1)

 

Alkohol- (sör/bor) fogyasztás 

N=295

N=139

N=156

n.s.

Legalább hetente 1-szer

4 (1,2)

0

4 (2,4)

 

Alkalmanként

14 (4,7)

5 (3,6)

9 (5,8)

 

Soha

277 (93,9)

134 (96,4)

143 (91,7)

 

Alkohol- (tömény) fogyasztás

N=295

N=139

N=156

n.s.

Legalább hetente 1-szer

3 (1,2)

1 (0,7)

2 (1,2)

 

Alkalmanként

4 (1,4)

1 (0,7)

3 (1,9)

 

Soha

288 (97,6)

137 (98,6)

151 (96,8)

 

Testmozgás, sportolás

N=295

N=138

N=157

(p<0,01)

Naponta

1 (0,3)*

0

1 (0,6)*

 

Hetente 2-3 alkalommal

23 (7,7)

2 (1,4)

21 (13,2)

 

Alkalmanként

27 (9,0)

4 (2,8)

23 (14,5)

 

Nincs semmilyen aktivitás

244 (81,3)

132 (93,6)

112 (70,4)

 

*Versenyszerűen sportol


5. táblázat. Dohányzás és környezeti dohányfüstártalom PTB/LBW koraszülő anyák esetében 2008-ban

Változók

Összesen n (%)

Romák
n (%)

Nem romák
n (% )

p-érték

Első cigaretta elszívása
(életév)

N=300

N=141

N=159

(p<0.01)

12 éves vagy fiatalabb

25 (8,3)

21 (14,9)

4 (2,5)

 

13–16 éves

108 (36,0)

63 (45,7)

45 (28,3)

 

17–18 éves

34 (11,3)

11 (7,8)

23 (14,5)

 

19 éves vagy idősebb

133 (44,3)

46 (32,6)

87 (54,7)

 

Rendszeres dohányzás kezdete (életévekben)

N=300

N=141

N=159

(p<0,01)

12 éves vagy fiatalabb

9 (3,0)

8 (5,7)

1 (0,6)

 

13–16 éves

89 (29,7)

61 (43,3)

28 (17,6)

 

17–18 éves

36 (12,0)

14 (9,9)

22 (13,8)

 

19 éves vagy idősebb

166 (55,3)

58 (41,1)

108 (67,9)

 

Dohányzás várandósság előtt

N=300

N=141

N=159

(p<0,01)

Rendszeresen

138 (46,0)

81 (57,4)

57 (35,8))

 

Alkalmanként

30 (10,0)

14 (9,9)

16 (10,1)

 

Nem dohányzott

132 (44,0)

46 (32,6)

86 (54,1)

 

Leszokás várandósság alatt*

N=163

N=94

N=69

(p<0,01)

Igen

135 (82,8)

87 (92,6)

48 (69,6))

 

Nem

28 (17,2)

7 (7,4)

21 (30,4)

 

Környezeti dohányfüst várandósság alatt

N=294

N=138

N=156

 

Gyakran

163 (55,4)

102 (73,9)

61 (39,1)

(p<0,01)

Szórványosan

85 (28,9)

29 (21,0)

56 (35,9)

 

Nem érte ártalom

46 (15,6)

7 (5,1)

39 (25,0)

 

                                                             

*A 168 anya közül, akik dohányoztak a terhesség előtt, csak 163-an válaszoltak.

(forrás: Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle, 2010, 12. évf. 4. szám)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink