hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Itt a lista: ennyivel drágul az üdítő és a nasi a chipsadó miatt

Szeptembertől kerül bevezetésre a chipsadó, ennek kapcsán kereste fel a Femina az érintett cégeket, hogy megtudja, a hivatalosan népegészségügyi termékdíjnak nevezett adó miatt mely termék mennyivel drágul majd alig két hét múlva.

A Bonbonettitől, és a Pepsitől nem kaptunk választ, pontos összeget közölt viszont a lappal a Chio és a Coca-Cola.

A Chio termékei közül 63-at érint majd az adó, melynek mértéke az adott termék súlyától függően 5 és 50 forint között változik.

Jelentős lesz az áremelkedés a viszonylag olcsó sós pálcikáknál, krékereknél, alacsonyabb a chipseknél és pellet snackeknél. Az adó nem okoz majd áremelkedést az extrudált ropogtatnivalók esetében, mert ez utóbbiak mentesülnek alóla, valószínű továbbá, hogy a legtöbb sósmogyoró-féle ára sem emelkedik majd, hiszen, bár ezek többsége az adó hatálya alá esik, a sótartalom csekély csökkentésével a gyártók kikerülhetik az adófizetést.

12,5 százalékkal drágul a chips

Az adó miatt a Chio Chips és a Pom-Bär 12,5 százalékkal drágul, a 250 grammos Maxi Mix viszont 30 százalékkal. Nem változik a Chio Master Crok, a Chio Classic Flips és a Chio Disney termékek ára, és ugyanannyiba kerül majd a Chio Földimogyoró, Pisztácia, Kesudió, Mandula, mivel ezekben a termékekben a határérték alá - 1 százalékra - csökkentették a sótartalmat.

Öt forinttal drágul a kóla, 62 forinttal az energiaital

A Coca-Cola közölte, az általuk gyártott, adó által érintett szénsavas üdítőitalok - Coca-Cola, Fanta, Kinley - literenként öt forinttal drágulnak majd, és ugyanekkora áremelkedésre kell számítanunk a gyümölcsitaloknál, és a jeges teánál is.

Ennél nagyobb mértékű lesz a drágulás az energiaitalok esetében - Burn, Monster -, amelyek 62,5 forinttal kerül majd többe szeptembertől a népegészségügyi termékdíj miatt.

A teljes cikk a Femina oldalán olvasható.

(forrás: Femina)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés