hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

 

Miért segíthet a varázsgomba depresszióban?

A varázsgombában található pszichoaktív vegyület, a pszilocibin deszinkronizálja az önképpel kapcsolatos agyi hálózatokat, ami segít megmagyarázni, hogy a hallucinogén szer miért képes kezelni a depressziót és más mentális zavarokat – derül ki a St. Louis-i Washington Orvosi Egyetem friss kutatásából. A Qubit idézi.

Mint a lap írja: a Nature-ben megjelent tanulmány szerint kimutatták, hogy miközben a pszilocibin szubjektív hatása viszonylag hamar elmúlik, az agyi aktivitásban bekövetkező változások még hetekig kitartanak.

A kutatók hét alany agyi aktivitását elemezték. A résztvevők vagy nagy dózisú pszilocibint kaptak, vagy a kontrollként szolgáló ADHD-gyógyszert adták nekik, és átlagosan 18 alkalommal vettek részt fMRI-vizsgálaton az adagolás előtt, alatt és akár három héttel utána. A pszilocibines csoport tagjainál kimutatták, hogy jelentősen csökkent a szinkronitás az agy alapértelmezett hálózatában, amely az önreflexióban vagy a gondolatok elkalandozásában vesz részt, és ez a változás legalább három hétig fennállt.

Ezek az eredmények összhangban vannak a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint a pszilocibin elősegíti az agy jobb alkalmazkodóképességét, ami potenciálisan segíthet a depresszió kezelésében. Petros Petridis, aki a New York-i Egyetem kórházának pszichedelikus orvosi központjában dolgozik, kommentárjában megerősítette, hogy ez a deszinkronizáció felel az agyi régiók közötti kapcsolatok újraindításáért, ami a korábbi rossz szokások és mentális zavarok „elfelejtésében” segít.

A teljes információ

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink