hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hűvösre kerülhet a magáról megfeledkezett beteg

A kórházból akár a börtönbe is vezethet az út

Miskolcon alternatív megoldásként kampányba kezdenek a közfeladatot ellátó dolgozók - így például az orvosok - védelmében - írja a Gyermekévek.

Az első képen botjával fenyegeti orvosát a feldühödött beteg, a másodikon már magába roskadva ül a börtönben. A figyelemfelhívó plakáttal arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozók inzultálása bűncselekmény, amiért akár három év börtön is járhat.

A képregényszerű matricából hamarosan több mint kétszázat ragasztanak ki a miskolci megyei kórház legforgalmasabb pontjaira, azaz a sürgősségi osztályra, a vizsgálóhelyiségek ajtajára, a kórtermekbe és a bejáratokhoz – mondta el Csiba Gábor főigazgató az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Dudás Gábor bűnmegelőzési osztályvezető elmondása szerint tudatos megfontolás eredménye a képi üzenet végletekig való leegyszerűsítése, hiszen az elkövetői kör gyakran a halmozottan hátrányos rétegekből kerül ki. A miskolci megyei kórház az első helyszín, ahol megjelennek a matricák, de később a megye többi kórházába és az oktatási intézményekbe is juttatnak belőle, és nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan az autóbuszokon is látható lesz hasonló figyelmeztetés. Sőt az ország többi rendőrkapitánysága is kap néhány példányt, hátha ők is kedvet kapnak hasonló kezdeményezéshez.

A kórházból akár a börtönbe is vezethet az út

Bár az egészségügyi dolgozókra irányuló agresszív cselekedetek csupán töredéke jut rendőrségi szakaszba, a nyilvánosságra került esetekből is látható, hogy számuk az utóbbi tíz évben megkétszereződött. Borsodban az év első kilenc hónapjában negyven, közfeladatot ellátó dolgozót ért támadás – többségében egészségügyi dolgozókat és pedagógusokat, de jegyellenőr és buszvezető is volt az áldozatok között – számolt be a jelenlegi helyzetről Dudás Péter a rádióműsorban. Legutóbb néhány napja alakult ki konfliktus a miskolci megyei kórházban: az egyik nővért késsel fenyegették a hozzátartozók, miután nem tudott azonnal a beteghez menni. Ebben az esetben senki nem sérült meg, egy röntgenasszisztens azonban nem úszta meg ennyivel két hónappal ezelőtt, amikor egy feldühödött beteg késsel hasította fel az őt ellátni szándékozó egészségügyi dolgozó kezét.

Mint ismeretes, a „három csapás” néven ismert nyári törvénymódosítás kiemelt védelmet biztosított a pedagógusoknak, így most már akár öt évre is hűvösre kerülhet, aki tanárt bántalmaz, az egészségügyi dolgozók azonban akkor sajnálatosan kimaradtak a fokozott védelemben részesülők köréből - bár több szervezet, így például a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a FAKOOSZ is kérte azt. Az egészségügyi szaktárca támogatná ugyan, hogy az egészségügyben dolgozók is kerüljenek be közfeladatot ellátók kiemelten védendő körébe, az MR1 Kossuth Rádió megkeresésére azonban azt a választ adta az igazságügyért felelős államtitkárság, hogy a jövő ősszel kerül a Parlament elé az új büntető törvénykönyv, amellyel „szigorúbb büntetőpolitikát akarnak megvalósítani”.

A teljes cikket a Gyermekéveken olvashatja!

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: gyermekevek)
hirdetés

Könyveink