hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Életeket menthet a műtét közben vezetett ellenőrző lista

Mintegy harmadával csökkenthető az életveszélyt okozó műtéti szövődmények aránya, ha a kórházak minden műtétnél kötelező ellenőrzőlistát vezetnek be - idézi szinte minden nagy hírügynökség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik legfrissebb, szerdán közzé tett tanulmányát.

Atil Gawande, a WHO-tanulmány vezető szerzője szerint az egyszerű biztonsági listának éppoly nélkülözhetetlen segédeszközzé kellene válnia a kórházak napi gyakorlatában, mint amilyen a sztetoszkóp. A lista követi az olyan beavatkozásokat, mint az altatás, a fertőzések elkerülése érdekében tett lépések és a műtőben történtek. Pár perc alatt kitölthető a sebészeti ellátás három kritikus szakaszában: az altatás előtt, a bőrön ejtett bemetszést megelőzően, valamint a sebészeti beavatkozás után - még mielőtt az operált elhagyná a műtőt.
A WHO a világ számos részén, szegényebb és gazdagabb kórházakban egyaránt vizsgálódott - mintegy 7700 beteg bevonásával. A kutatás megállapításai szerint azokon a helyeken, ahol alkalmaztak ellenőrző listát, a korábbi 11 százalékról 7 százalékra csökkent a műtétet követő komolyabb komplikációk aránya, a halálozás pedig csaknem a felére,1,5 százalékról 0,8 százalékra  csökkent. Az Egészségügyi Világszervezet azt reméli, hogy idén 2500 kórház vezeti be világszerte az életet mentő, egyszerű, de hatékony lista alkalmazását.

 *

Hogy az orvosi vizsgálatok, beavatkozások esetenként akár a meggyógyítani vágyott személy életének, egészségének veszélyeztetésével járnak, az talán ma már minden földi halandó számára köztudott. Miként az is, hogy kellő odafigyeléssel, esetenként akár a beteg megfelelő tájékoztatásával is csökkenthetők vagy elkerülhetők ezek a szövődmények. A betegbiztonság kérdése azonban hihetetlenül nagy utat járt be az orvoslásban az elmúlt tizenegynehány esztendőben. Szerencsére hihetetlenül távol vagyunk már attól a kilencvenes évekbeli magyar valóságtól, amikor a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek egyik konferenciáján természetes volt egy olyan állásfoglalás elfogadása, mely szerint a beteg felelőssége, ha műtét közben ne adj isten a hasában marad a törlőkendő.

 

- köblia -

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés