hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az androgéndeprivációs kezelés növeli a kolorektális rák kockázatát

Azokban a férfiakban, akik prosztatarák miatt androgéndeprivációs terápiában (ADT) részesülnek, nagyobb a kolorektális rák kockázata – olvasható egy, a Journal of the National Cancer Institute-ban november 10-én megjelent tanulmányban.

Prosztatarák esetén gyakran alkalmazzák az ADT-t, noha mellékhatásai – oszteoporózis, kardiovaszkuláris betegség, diabétesz, elhízás – miatt vitatott, hogy helyes-e egy ilyen kis kockázatú betegségben előírni.

Ismert, hogy a diabétesz és az elhízás a kolorektális rák rizikófaktorai. Silke Gillessen, svájci kutató és munkatársai arra kerestek választ, hogy a prosztatarák miatt androgéndeprivációs kezelést kapó férfiakban megnő-e a kolorektális rák kockázata. Megfigyeléses vizsgálatot végeztek: az amerikai Országos Rák Intézet Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) adatbázisából választották ki azokat a prosztatarákos férfiakat, akiknek rákját 1993 és 2002 között diagnosztizálták, és akik 67 évesek vagy idősebbek voltak. Összesen 107 859 ilyen beteget találtak, akiket 2004-ig követtek.

Miután az adatokat korrigálták a zavaró változókra (pl. életkor, társadalmi és gazdasági helyzet) nézve, az eredmények szerint az ADT 30–40 százalékkal növelte a kolorektális rák kockázatát azokhoz képest, akik nem részesültek ilyen kezelésben. Emellett minél hosszabb ideig tartott az ADT, annál nagyobb volt a kolorektális rák kialakulásának rizikója.

Amint a szerzők írták, a vizsgálat elsősorban az olyan betegek esetében lehet fontos, akiknek lokalizált, lassan növekvő prosztatarákjuk van, mivel náluk általában hosszabb ideig alkalmazzák az androgéndeprivációs kezelést.

 

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés