hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az alváshiány is rizikófaktora a vastagbélráknak

Már korábban kimutatták, hogy a túl kevés alvás növeli az elhízás, a szívbetegség, a diabétesz és a halál kockázatát. Most még a vastagbélrákot is hozzáadhatjuk a listához.

A Cancer februári számában megjelent alapvető vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik átlagosan 6 óránál kevesebbet alszanak éjszaka, majdnem 50 százalékkal nagyobb a kolorektális adenómák kockázata, mint a legalább 7 órát alvó emberekben. Ha nem kezelik őket, az adenómák gyakran rosszindulatúvá válhatnak.

"Tudomásunk szerint ez az első közlemény, amely beszámolt az alvástartam és a kolorektális adenómák közötti szignifikáns összefüggésről. Ezentúl a túl rövid alvást is a vastagbélrák rizikófaktorai között tarthatjuk számon" – mondta dr. Li Li, a kutatás vezetője, a University Hospitals Egészségügyi Központ családorvosa és a Case Western Reserve Egyetem orvoskarának docense.

A vizsgálatba 1240 beteget vontak be, akiken kolonoszkópiát végeztek. A vizsgálat előtt telefonon megkeresték őket és részben demográfiai adataikat vették, részben feltették nekik a Pittsburgh Alvásminőségi Index (PSQI) kérdéseit, amelyekkel felmérhető a személy alvásának általános minősége a legutóbbi hónapban. Többek között olyan kérdések szerepelnek benne, hogy hányszor volt problémája a betegnek az alvással és hogy mennyit alszik éjszakánként.

A kolonoszkópia során 338 betegben találtak kolorektális adenómát, és ezek a betegek általában kevesebb mint 6 órányi alvásról számoltak be, szemben az adenómamentes személyekkel. A rövid alvás és az adenómák közti összefüggés akkor is megmaradt, ha az adatfeldolgozás során figyelembe vették a családi anamnézist, a dohányzást és a derék-csípő arányt (ami az elhízottság egyik mutatószáma). A nőknél valamivel erősebbnek mutatkozott a kapcsolat, mint a férfiaknál, azonban a különbség nem volt szignifikáns.

Mint dr. Li elmondta, az alváshiány nagyjából olyan mértékben növeli a kockázatot, mintha a személy elsőfokú rokonának vastagbélrákja lett volna, vagy mint a sok vörös hús evése. Azaz, a vastagbélrák megelőzésének egyik, nem kellően hangsúlyozott módja az alvászavar kezelése.

Egyelőre nem tudjuk, hogy mi húzódik meg az alváshiány és a vastagbélrák kapcsolata mögott, de dr. Li felvetette azt a lehetőséget, hogy a kevés alvás miatt kevesebb melatonin képződik, amelyről viszont ismert, hogy szerepe van a DNS javításában.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink