hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A bűvös hetes: se több se kevesebb!

A napi hét óránál kevesebbet vagy többet alvó embereknél egyaránt növekszik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata – vélik amerikai kutatók, akik eredményeiket vasárnap hozták nyilvánosságra.

A Nyugat-virginiai Egyetem kutatói úgy találták, hogy a napközbeni szundikálással együtt napi öt óránál kevesebb alvás több mint duplájára emeli a valószínűségét annak, hogy az illetőnél anginát, szívkoszorúérbetegséget, szívrohamot vagy stroke-ot diagnosztizáljanak.

Ugyanígy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a napi hét óránál több alvás is: másfélszer nagyobb eséllyel jelentkeztek ezek a betegségek azoknál, akik kilenc órát vagy annál többet aludtak naponta.

Hatvan éves kor alatt óvatosan!

A leginkább veszélyeztetett csoportba azok a hatvan évnél fiatalabb felnőttek tartoztak, akik napi öt órát vagy annál is kevesebbet aludtak – általánosságban elmondható, hogy náluk több mint háromszor nagyobb volt (a nőknél több mint két és félszeresével nőtt) a kardiovaszkuláris betegségek felbukkanásának valószínűsége, mint azoknál, akik hét órát tudtak pihenni.

A túl rövid alvást az anginával, míg mindkét az optimális tartamtól való eltérést – így a túl rövid és a túl hosszú alvást – a szívrohammal és a stroke-kal hozták összefüggésbe a tanulmányban.

„Pótló” alvás?

A fenti kutatással egyidőben egy másik vizsgálatot is publikáltak, amelynek eredményei szerint előnyös lehet egy-egy esetenkénti hosszabb, „pótló” alvás azoknál, akik rendszeresen keveset tudnak aludni.

A Pennsylvania Egyetem szakemberei David Dinges vezetésével 142 felnőttnél öt napon át korlátozták az alvásmennyiséget, minek eredményeképp lassabb lett a reakcióidejük és figyelmük is romlott. Egy éjszakás hosszabb pihenő után azonban éberségük jelentősen javult, főleg azoknál, akiknél 10 órás alvást engedélyeztek.

(forrás: Yahoo health)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink