2024. augusztus. 15., csütörtök - Mária.
hirdetés
hirdetés

A német kórházakban is problémát okoz a klímaberendezések hiánya

„Miért nincsenek klimatizálva a németországi intenzív osztályok?” – idézi a Der Spiegel korábbi cikkének címét a Mandiner.

A Mandiner által citált cikk szerint egyes német klinikák személyzete kohászoknak szánt hűtőmellényben jár-kel, a betegek hozzátartozóit pedig arra kérik, hogy vigyenek be otthonról jégakkukat.

Egy 2022-es, de állítólag továbbra is aktuális felmérés szerint a német műtők túlnyomó része (egészen pontosan 89 százaléka) fel van szerelve légkondival, a sürgősségi osztályoknál ez az arány 63 százalék, míg a kórtermeknek csupán 38 százaléka klimatizált; szakértők szerint most bosszulja meg magát, hogy évtizedeken át elhanyagolták a zömében régi kórházépületek fejlesztését.

Ugyanakkor az Egészségügyi Minisztérium által nemrégiben a kórházak számára kidolgozott hőségvédelmi ajánlásban klímaberendezésekről és klimatizálásról nem esik szó; a kánikula esetére javasolt megoldások között szerepelnek viszont a „hűsölőzónák”, a zsaluziák és a hővédő fóliák, a megfelelő szellőztetés, továbbá a hőt termelő gépek esetleges kikapcsolása, amikor épp nincs rájuk szükség.

A dokumentum külön megemlíti, hogy az épületek hőség által leginkább érintett részeiben dolgozó személyzet számára adott esetben hűtőmellényeket kell beszerezni; közép- és hosszú távon pedig ajánlja a homlokzatzöldítést, valamint mosdókagylók elhelyezését a kórtermekben.

(forrás: mandiner.hu)
hirdetés

Könyveink