hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A mérsékelt ivás is növeli a rák kockázatát

„A leggyakoribb és a legsúlyosabb rákok nem jelentéktelen részéért az alkoholfogyasztás felelős” – vonták le a következtetést egy nagy európai vizsgálat nyomán, amelyet a British Medical Journal-ban közöltek.

Az eredmények szerint férfiakban az összes rák 10 százaléka, nőkben 3 százaléka az alkoholfogyasztásnak (beleértve a korábbi ivást is) tudható be. Ezek egy nagy, jelenleg is folyó vizsgálat (European Prospective Investigation into Cancer, EPIC) elemzése alapján levont következtetések, valamint felhasználták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reprezentatív adatait is az alkoholfogyásztassal kapcsolatban.

„A kutatás alátámasztotta a korábbi bizonyítékokat, amelyek szerint az alkohol rákot okoz, és a kockázatot már a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli” – mondta dr. Naomi Allen, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa.

Az EPIC vizsgálat eredeti adatait 1992-től 2000-ig gyűjtötték össze, tehát az eredmények az emberek 10 évvel ezelőtti ivási szokásait tükrözik – tette hozzá dr. Allen.

Adatok nyolc országból

Az EPIC vizsgálat, amely ma is folyik, egyike az étrendre és a rákra vonatkozó mindenkori legnagyobb tanulmányoknak. Eddig mintegy félmillió európait vontak be a tanulmányba.

A fenti, az alkoholra és a rákra vonatkozó adatok nyolc európai ország – Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Nagy-Britannia, Görögország, Németország és Dánia – 363 988 személyétől származnak. Ezek közül Franciaországban és Hollandiában csak nőket vontak be, ezért a vizsgált személyek több mint kétharmada (254 870 személy) nő.

A rák előfordulását az országos rák adatbázisok, a halotti anyakönyvi kivonatok, az egészségbiztosítási adatok és patológiai jelentések alapján mérték fel. Az alkoholfogyasztásra vonatkozóan a résztvevők részletes kérdőívet töltöttek ki, és a WHO erre vonatkozó országos adatait is felhasználták.

Rák az alkohol miatt

A kutatók oksági kapcsolatot feltételeztek az alkohol és a felső légúti-emésztőszervi traktus (szájüreg, garat, gége és nyelőcső), a máj, a női emlő és a vastag- és végbél rákja között. Kiszámították, hogy e rákok hányadrészéért lehet felelős az alkohol. Becsléseik szerint 2008-ban a felső légúti-emésztőszervi traktus rákjainak férfiakban 48 százaléka, nőkben 25 százaléka, a májrákoknak férfiakban 33 százaléka, nőkben 18 százaléka, a vastag- és végbélrákoknak férfiakban 17 százaléka, nőkben 4 százaléka és az emlőrákoknak 5 százaléka volt összefüggésbe hozható az alkoholfogyasztással.

E rákok túlnyomó része olyanokban alakult ki, akik a jelenleg ajánlott felső határnál – férfiakban napi 28 g, nőkben 12 g alkohol, azaz 2, illetve 1 adag ital – nagyobb mennyiséget ittak. Ez a túlzott alkoholfogyasztás volt felelős férfiakban az alkohollal összefüggő rákok 57–87, nőkben 40–98 százalékáért.

Minden itallal nő a kockázat

Bár a legnagyobb veszély azokat fenyegette, akik az ajánlott maximumnál több alkoholt ittak, a rákok maradék részét az ajánlás felső határát meg nem haladó alkoholfogyasztás okozta. „A rák kockázata minden egyes itallal nő, azaz még a mérsékelt alkoholfogyasztás – akár egy kis adag ital naponta – is növeli a rizikót. Sok ember nem is tudja, hogy az alkohol fokozza a rák kockázatát. Az alkoholfogyasztás visszaszorítása az egyik leghatékonyabb módszer, amivel csökkenthetjük a rák rizikóját” – vonta le a tanulmányból a következtetést a Cancer Research UK, amely az EPIC vizsgálat egyik szponzora.

A kutatók kitértek arra, hogy több vizsgálatban azt mutatták ki, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris halálozást, főként a koronáriabetegségből és az iszkémiás stroke-ból fakadót, és ezért sokan javasolták napi egy adag ital elfogyasztását. Ezzel nem értenek egyet, hangsúlyozzák, hogy bár a kis-mérsékelt fokú alkoholfogyasztás csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek veszélyét, hatása összességében kártékony. Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy nincs olyan kis mennyiségű alkohol, ami biztonságos lenne.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink