hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

 

Lehet-e autóban ülve bőrrákot szerezni?

Mint arról a The New York Times egészségügyi rovata beszámol, a legtöbb autógyártó olyan elülső szélvédőket alkalmaz, amelyek kiszűrik az ultraviola fény teljes spektrumát, azonban az oldalsó és a hátsó üvegek nem ilyenek: bár a barnulást és napégést okozó UVB fényt kiszűrik, a mélyebbre hatoló és bőrrákot okozó UVA-t nem.

A The Journal of the American Academy of Dermatology-ben St. Louis-i kutatók tavaly publikálták tanulmányukat, miszerint azok, akik sok időt töltenek autóvezetéssel, nagyobb valószínűséggel kapnak bőrrákot testük, illetve arcuk bal oldalán. A legsúlyosabb bőrráktípus, a melanómák 74 százalékát a sokat vezetők bal oldalán találták meg.

Szintén a The Journal of the American Academy of Dermatology-ben jelent meg idén a Nemzeti Rák Intézet (National Cancer Institute) adatai alapján készült bőrrák-felmérés eredménye, amely hasonló következtetésre jutott: a bőrrák hajlamosabb a bal testfélen kialakulni. Az összefüggés férfiak esetén erősebb, vagy azért, mert a nők inkább használnak napvédő krémet, vagy azért, mert több időt töltenek az autóban az anyósülésen, mintsem hogy vezetnék a járművet.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink