hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A Contergan ma is hat

A becslések szerint legalább húszezer gyermek esett áldozatul az ötvenes években Contergan néven forgalmazott szernek, amelyet főleg reggeli rosszullétre írtak fel várandós nőknek – idézi fel az MNO.

A thalidomid-katasztrófaként néven elhíresült drámai eseményekre mára az emberek szinte alig emlékeznek, ám a fejlődési rendellenességgel született, s időközben felnőtt áldozatok még mindig várnak a megfelelő kompenzációra, négymilliárd eurót követelnek a német államtól – írja a lap.

Világszerte 5-6000 felnőtt thalidomidtúlélő lehet, egyikük maga idézi fel esetét az MNO-nak.

– A nővérek azt tanácsolták édesanyámnak, ne vigyen haza a kórházból, mert csak néhány hétig élek majd, de ő nem így tett, ehelyett féltő szeretettel nevelt, és egész életében csatákat vívott értem – mesélte Kevin Donnellon. A fejletlen végtagokkal született férfi öt egészséges testvérével az Egyesült Királyságban nevelkedett, szülei évtizedeken keresztül ügyvédekkel és orvosokkal konzultáltak az állapota miatti kompenzációról. Végül mindössze 19 ezer fontot (8,3 millió forint) kaptak, ám az a töredéke volt annak az összegnek, amit a gyógyszerekre és a speciális berendezésekre költöttek. Kevin Donnellon állapota ellenére igyekszik teljes életet élni, idén júniusban volt az esküvője, van egy ötéves kislánya is és imád autót vezetni. Bízik az orvostudományban, de ezzel szinte egyedül van a családjában, három évvel fiatalabb húga a bátyjával történt tragédia miatt egyáltalán nem hajlandó gyógyszert szedni – olvasható az mno.hu-n

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink