hirdetés
2021. június. 23., szerda - Zoltán.
hirdetés

A betegbevonás tudománya

A betegek részvétele az egészségügyi reformok tervezésében csökkenti a kórházi felvételek számát és hatékonyabb egészségügyi ellátáshoz vezet, állapította meg az Implementation Science áttekintő tanulmánya, ami szerint minél szélesebb körű a partnerség, annál hatékonyabban javulnak a kimenetek.

A betegek bevonása a tervezési és újratervezési folyamatokba a minőségi betegellátás kialakításának sarokkövévé vált, írják tanulmányukban kanadai kutatók (Yvonne Bombard és munkatársai: Engaging Patients to Improve Quality of Care: A Systematic Review; Implementation Science).

Tradicionálisan a betegek bevonása csak arra terjedt ki, hogy a betegek részt vegyenek a saját ellátásukkal kapcsolatos döntésekben, illetve abban kérték ki a véleményüket, hogyan lehetne fokozni saját gyógyulásukkal kapcsolatos erőfeszítéseiket, azonban az elmúlt két évtizedben egyre több kezdeményezés irányul a betegek (valamint gondozóik és családtagjaik) jóval szélesebb körű bevonására a szolgáltatások újratervezésébe vagy akár az egészségügyi reformok kialakításába is. E kezdeményezések részben annak a felismerésnek köszönhetők, írják a University of Toronto egészségpolitikai intézetének és a St. Michael's Hospital tudásközpontjának kutatói, miszerint az egészségügyi ellátás felhasználóinak a joguk és a tudásuk is megvan ahhoz, hogy részt vegyenek a szolgáltatások valamennyi szintjének tervezésében és kivitelezésében.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_stockbakery'>stockbakery / 123RF Stock fotó</a>

Bár a betegek bevonódásának mértéke és természete igen változatos lehet, kezdve a szolgáltatás-újratervezést célzó szakértői konzultációkban vagy betegtájékoztató kiadványok elkészítésében való rövid távú részvételtől a hosszú távú és széles körű feladatokig (részvétel pl. az oktatás, az eszközfejlesztés tervezésében, az egészségpolitika kialakításában, irányításában), a cél minden esetben az ellátás minőségének javítása.

Az áttekintő közleményben Bombard és munkatársai 1990 és 2016 között megjelent 46 vizsgálatot elemeztek abból a szempontból, hogy 1., milyen kontextusokban milyen stratégiákat alkalmaztak a betegbevonás optimalizálása érdekében, 2., milyen eredménye volt a betegek bevonásának, 3., milyen tapasztalataik voltak a betegeknek ennek során. A kutatók végkövetkeztetése: minél szélesebb körű a betegek bevonása, annál eredményesebb az adott fejlesztés vagy reform.

Mint Yvonne Bombard nyilatkozatában elmondja: ha valaki valóban az egészségügyi szolgáltatások hatékonyabb működtetését akarja elérni, arra is figyelmet kell szentelnie, hogy a betegeket sokkal aktívabb módon vonja be ebbe a folyamatba; a reformok tervezői számos sikeres példából tanulhatnak, amelyek hatékonyan vonják be a betegeket különböző kontextusokban, ami azért is fontos, mivel a nem jól kivitelezett együttműködések nemcsak kevéssé hatékonyak, de rontják a betegek bizalmát is. A betegbevonás tudománya lehetővé teszi az evidencia alapú munkát, teszi hozzá a közegészségügyi szakember.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink