hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

0, 000 000 000 001 másodperc alatt 2 milliárd képet néz át az új MI

Először használtak amerikai kutatók fotonikus eszközben mesterséges intelligenciát, hogy kiküszöbölve számos hardverelemet, elképesztő tempójú képfelismerést érjenek el, írja a hvg.hu.

Közel 2 milliárd képet képes osztályozni mindössze 570 pikoszekundum alatt (a pikoszekundum a milliomod másodperc milliomod része) a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak fotonikus mély neurális hálózata. Hogy mennyire nagy dologról van szó, azt jól érzékelteti, hogy a folyamatos felvétel képsebessége 23 és 120 képkocka között van másodpercenként – helyezi perspektívába az adatokat a ZME Science  alapján a lap. Az optikai adatok ilyen feldolgozásához nincsen szükség analóg-digitál átalakítóra, nagy memóriamodulra, ami gyorsabb és energiahatékonyabb megoldást tesz lehetővé.

A Pennsylvaniai Egyetem villamosmérnökei megpróbálták utánozni a neuronok vizuális információfeldolgozási módját egy mély neurális hálózat kifejlesztésével, amely egy fotonikus chip segítségével közvetlenül osztályozza a képeket anélkül, hogy szükség lenne a szokásos érzékelőkre vagy memóriamodulokra.

A kilenc „neuronból” álló apró chip mindössze 9,3 négyzetmilliméternyi. A vizuális információ rögzítéséhez és feldolgozásához egy képet vetítenek egy 5x6-os tömbre, ahol minden képpont optikai csatornákon keresztül jut el a neuronokhoz. A fényjeleket folyamatosan módosítják, ahogy áthaladnak a mikrochip neuronrétegein, és mindez nagyon gyorsan történik.

A beállítás méretezhető, és videók vagy akár 3D-s objektumok osztályozására is használható. Ráadásul mivel a hang és a beszéd is konvertálható az optikai tartományba, ezek esetében is bevethető a módszer, amelyről a Nature folyóiratban számoltak be.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!