hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gépi tanulásos módszer a hosszú Covid diagnosztizálására

A brit National Institute of Health (NIH) megbízásából egy kutatócsoport leírta a koronavírus-fertőzést követő hosszú Covid tüneteit és jellemzőit, majd egy gépi tanulásos módszert hoztak létre, ami sok ezer elektronikus kórlap átvizsgálására alkalmas.

A Lancet Digital Health folyóiratban megjelent cikkük szerint a hosszú Covid tünetei igen szerteágazóak, kezdve a légszomjtól egészen a fáradékonyságig, de fejfájás, “agyköd” és egyéb neurológiai problémák is jelentkezhetnek. Ezek elkülönítése azért volt különösen nehéz, mert ezek a tünetek más betegségek során is előfordulhatnak. A kutatók ezért az N3C big data adatbázist használták, amelyben 13 millió beteg, köztük 5 millió Covid-19 beteg adatait tárolják.

A lehetséges tüneteket meghatározva később megfuttatták az algoritmust a teljes adatbázison, és kiderült, hogy 2021 októberének végén 100 ezer hosszú Covidban szenvedő embert találtak Nagy-Britanniában, 2022 májusában pedig ez a szám már 200 ezerre nőtt.

Az algoritmus nem csak diagnosztikai célokra használható, hanem további elemzésekkel megállapítható például, hogy milyen kockázati tényezők vezetnek a hosszú Covid kialakulásához.

Forrás: Identifying who has long COVID in the USA: A machine learning approach using N3C data, The Lancet Digital Health (2022).

Forrás: MO-archív
Forrás: MO-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!