hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Könnyebb lépcsőzés mozgáskorlátozottaknak

A georgiai szakemberek fejlesztése a lépések becsapódásából elnyert energiát az előrehaladáshoz szükséges erőfeszítések csökkentésére használja fel, közli a GyártásTrend.

Az emberek tetemes része csak mindennapi enyhe nyűgként tekint a lépcsőzésre, de a mozgáskorlátozottak számára esetenként rémálmot jelenthet. Az ő életüket könnyítheti meg drasztikusan egy éppen kifejlesztésben lévő, „energiatakarékos lépcső”.

Az ötlet, hogy a lépcsőfokok segítenek csökkenteni, majd pedig megtámogatni a mozgásba táplált erőfeszítéseket. A Georgiai Műszaki Egyetemen (Georgia Institute of Technology, USA, Atlanta) egy gépész- és biomedicinális mérnökökből, valamint informatikusokból összeálló csapat ötölte ki a találmányt.

Amikor rájuk lépnek, az átalakított lépcsőfokokba épített rugók összenyomódnak, elnyelik a „becsapódást”, és a befektetett energia 26 százalékát elcsenik, hogy aztán ennek visszatáplálásával 37 százalékkal növeljék a következő felfelé haladó lépés lendületét.

Az összes lépcsőfokban rugók és szenzorok enyhítik, illetve fékezik meg a kaptatás során keletkező erőfeszítéseket és becsapódásokat, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink