hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Ismert szer új hatással

Új alkalmazási területet találtak magyar agykutatók egy antidepresszánsnak, amikor bebizonyították, hogy hatóanyaga szelektív, az idegsejtek pusztulását gátló hatással bír.

Mint Vizi E. Szilveszter akadémikus az MTI-nek elmondta, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI) általa vezetett kutatócsoport fedezte fel, hogy egy forgalomban lévő antidepresszáns hatóanyaga alkalmazható agyi ischémiás megbetegedéseknél, például a stroke (agyi érkatasztrófa) esetében, mivel meggátolja a neurotoxicitásért, az idegsejtek pusztulásáért felelős NMDA-receptor hatását. Ennek hatására mérséklődik egy serkentő vegyület, a glutaminsav hatása, ami a kalciumkoncentráció csökkenését eredményezi az idegsejtekben. Ily módon a fluoxetin végső soron korlátozza a neuronok elhalását, ugyanakkor elősegíti a motoros funkció helyreállítását agyvérzések után.

"Kimutattuk, hogy a fluoxetin hatása a szinapszisokon kívül helyet foglaló, a glutaminsavra reagáló receptor gátlásán keresztül valósul meg" - emelte ki a tudós.

A magyar agykutatóknak azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy a készítmény meggátolja a korral együtt járó idegrendszeri károsodások súlyosbodását, aminek nagy jelentősége lehet az orvosi gyakorlatban. A népesség öregedésével párhuzamosan ugyanis rohamosan nő az időskori neurodegeneratív megbetegedések gyakorisága, ami egyaránt óriási terhet ró az egészségügyre, a társadalomra, az érintett családokra.

"A korral nő a depresszióra való hajlam is, így amikor felírják a készítményt, egyúttal meggátolják ezeknek az agyi betegségeknek az előrehaladtát. A gyógyszerből évente tízmilliárd dolláros forgalmat bonyolítanak a világban, és az antidepresszáns készítménynek új terápiás indikációja is lehet a jövőben" - fogalmazott Vizi E. Szilveszter.

Ismertetése szerint tanulmányukra, amely a Brain Research Bulletin című folyóiratban jelent meg, felfigyelt a pszichológiai és pszichiátriai haladással foglalkozó kutatócsoport, a Psychology Progress Team, amely folyamatosan monitorozza a tudományterület kutatási eredményeit, hogy a legjelentősebbekre felhívja a világ legnagyobb tudományos intézményei és egyetemei figyelmét.

"A mi dolgozatunk egyike lett a kiválasztott tanulmányoknak. Ez nemcsak nagy megtiszteltetés, hanem egyben azt is jelenti, hogy cikkünk idézettsége, tudományos eredményeink elfogadottsága sokkal gyorsabban nő majd, mint ahogy ez általában lenni szokott" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter az MTI-nek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink