hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Elkészült az eddigi legrészletesebb térkép a hippokampuszról

A hvg.hu szerint kutatók elkészítették az eddigi legrészletesebb térképet a hippokampuszhoz tartozó kommunikációs kapcsolatokról.

Az agynak ez a része szabályozza a memóriát, valamint a térbeli memóriát is. Ez utóbbi segít abban, hogy felidézzünk bizonyos helyszíneket.

A Sydney-i Egyetem kutatói az eLife-ban jelentették meg a témával kapcsolatos publikációjukat. A kutatókat meglepte, hogy a vártnál kevesebb kapcsolatot találtak a hippokampus és a frontális kéreg területei között, ugyanakkor a vártnál több kapcsolat volt az agy azon részével, amely a vizuális ingerek kezdeti feldolgozásáért felelős, írja a lap

A kutatók a térkép elkészítéséhez MRI-felvételeket használtak fel; az ezeket feldolgozó egységet kifejezetten a kutatás kedvéért fejlesztették ki. Mindez nagy előrelépés, korábban ugyanis a tudósok csak elképzelni tudták a hippokampuszban lévő kapcsolatokat a technikai korlátok miatt, amikor az MRI-t használták az agy feltérképezésére.

Az elkészített térkép a jövőben segíthet a memóriát befolyásoló degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór diagnosztizálását.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink