hirdetés
hirdetés
2018. július. 22., vasárnap - Magdolna.
hirdetés

 

Véd a paradicsom a bőrrák ellen

Nagy mennyiségű szárított paradicsom fogyasztása hím egerekben 50 százalékkal csökkentette a bőrrákok előfordulását, közölte az OTSZ Online.

hirdetés

A dr. Tatiana Oberyszyn patológus ((Ohio State University) vezette vizsgálat eredményeit a Scientific Reports című lapban hozták nyilvánosságra. A most közzétett vizsgálat célja annak tisztázása volt, hogy paradicsom nagy mennyiségű fogyasztásával észrevehetően csökkenthető-e a bőrrák kockázata krónikus napfényexpozíciónak kitett hím és nőstény kísérleti egereknél.

A vizsgálat érdekes megállapítása volt, hogy míg nőstény egerek esetében nem észleltek különbségeket az egyes kísérleti csoportok között, addig a 10 százaléknyi paradicsomport tartalmazó étrenden tartott, 35 héten át UV-fénynek kitett hím egerek esetében 50 százalékkal kevesebb bőrrák fordult elő, mint a paradicsomot nem fogyasztó kontrollcsoport állatainál.

A hím és nőstény egerek között tapasztalt különbségekre korábbi vizsgálatok adhatnak magyarázatot, melyek szerint a UV-expozíció hatására hím állatoknál rövidebb idő telik el a bőrrák jelentkezéséig, mint a nőstényeknél, és a kialakult tumorok nagyobbak, agresszívabbak és nagyobb számúak voltak, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink