hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Kockázatosan kevés káliumot fogyasztanak

A több káliumot tartalmazó ételeket fogyasztó posztmenopauzális nők esetében alacsonyabb az agyvérzés és az elhalálozás kockázata.

Az American Heart Association folyóirata, a Stroke legutóbbi száma közölte a New York-i Albert Einstein College of Medicine epidemiológusainak prospektív, obszervációs vizsgálatát, amit a National Heart, Lung and Blood Institute finanszírozott (Potassium Intake and Risk of Stroke in Women With Hypertension and Nonhypertension in the Women’s Health Initiative).

„A korábbi vizsgálatok arra utalnak, hogy a kálium-bevitel csökkentheti a vérnyomást, azonban ezideig nem volt világos, hogy a kálium-bevitel segít-e a stroke megelőzésében.” – nyilatkozta Sylvia Wassertheil-Smoller, a tanulmány vezető szerzője az eurekalert internetes portál beszámolója szerint.

A kutatók 90.000, 50 és 79 év közötti nő táplálkozási szokásait követték átlagosan 11 éven keresztül, számba vették, mennyi káliumot vettek magukhoz ez alatt az idő alatt a különböző táplálékok révén, és hogy volt-e ezalatt agyvérzésük, illetve milyen arányban haláloztak el bármilyen okból.

Az eredmények szerint fordított az összefüggés a kálium-bevitel és az iszkémiás stroke előfordulása között, különösen azoknál a nőknél, akiknek nem magas a vérnyomása, valamint a magasabb kálium-bevitel csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát a magas vérnyomásban szenvedők és a nem hipertóniások között egyaránt.

A legtöbb káliumot fogyasztók a legkevesebb káliumot fogyasztókhoz képest 12 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek el a vizsgálati periódusban bármilyen típusú agyvérzést, míg 16 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek el iszkémiás stroke-ot.

A legtöbb káliumot fogyasztók a legkevesebb káliumot fogyasztókhoz képest 10 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a vizsgálati periódusban bármilyen okból.

A káliumbevitel és az agyvérzéskockázat közötti fordított összefüggés erősebb volt azoknál a nőknél, akik nem szenvedtek magas vérnyomásban (és vérnyomáscsökkentő gyógyszereket se szedtek), esetükben a legtöbb káliumot fogyasztók a legkevesebb káliumot fogyasztókhoz képest 21 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek el a vizsgálati periódusban bármilyen típusú agyvérzést, 27 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek el iszkémiás stroke-ot.

A magas vérnyomásban szenvedő nők esetében a káliumbevitel csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halálozás esélyét, de nem csökkentette a stroke-kockázatot.

A LiveScience beszámolója szerint a magasabb káliumbevitelt már a magas vérnyomás kialakulása előtt célszerű elkezdeni, mivel ekkor segít a hipertónia kialakulásának megelőzésében. A hipertónia maga a szívinfarktus és az agyvérzés egyik fő kockázati tényezője. A Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az USA-ban évente 800.000 ember szenved el stroke-ot; az Egyesült Államokban az agyvérzés a negyedik leggyakoribb halál-ok, évente 130.000 ember halálát okozza. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma napi 4,7 g kálium fogyasztását javasolja, a WHO ajánlása szerint legalább napi 3,51 g-ot kell magunkhoz vennünk. Az első ajánlásnak megfelelő mennyiségű káliumot a tanulmányozott nők mindössze 2,8 százaléka fogyasztott, míg a második, alacsonyabb szintet is csak a nők 16,6 százaléka érte el. A vizsgálatban szereplők átlagosan 2,611 g káliumot fogyasztottak naponta.

A gyümölcsök és a zöldségek gazdagok káliumban, érdemes leveles zöldségeket, paradicsomot, burgonyát, édesburgonyát, banánt, fehérbabot fogyasztani a nagyobb káliumbevitel érdekében.

Az American Heart Association közleményében Wassertheil-Smoller hozzáfűzi: az idős emberek, illetve a vesebetegek számára veszélyes lehet a túl sok kálium fogyasztása, ezért aki nem az élelmiszerek, hanem táplálékkiegészítők fogyasztása révén akarja a káliumbevitelét fokozni, beszélje meg orvosával, mennyi ásványi anyag fogyasztása ajánlott a számára.

A vizsgálók nem vették figyelembe a nátriumbevitelt, így a tanulmány a nátrium- és káliumfogyasztás egyensúlyával kapcsolatban nem szolgáltat adatokat, valamint további vizsgálatok szükségesek a férfiakra és a fiatalabbakra gyakorolt hatások megítéléséhez, tette hozzá az epidemiológus.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink