hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Magyarországon 50-60 év között támad a nyomorbaj

Évek óta először nőtt a tuberkulózisos betegek száma Magyarországon, írja a Népszava.

A lap annak kapcsán vette elő e témát, hogy Paul Nunn, a WHO e betegségért felelős részlegének vezetője a Guardian című brit napilapban a hétvégén azt mondta: „Elbukott a harc a világ nagy részén a tuberkulózis új, az antibiotikumoknak ellenálló törzse ellen”.

Magyarországon - 1995 óta először - nőtt a tuberkulózisos betegek száma: 2010-ben 1256-an szenvedtek TBC-ben, míg 2009-ben 1120-an - derül ki az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2011-es évkönyvéből. Ugyanakkor az intézet főorvosa, dr. Kádár Gabriella a Népszavával azt közölte: a tavalyi adatokat csak a május elején megrendezendő országos szakfőorvosi konferencián hozzák nyilvánosságra.

A jelenlegi emelkedésnek az intézet szerint az egyik oka, hogy egyre szélesebb a leszakadt, elszegényedett, egészségtelen életmódot folytató társadalmi réteg. A legtöbb fertőzött 50 és 60 év közötti és Budapesten, illetve az észak-keleti országrészben (Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar megyében) él. A legveszélyeztetettebbek továbbra is az alkoholisták és a hajléktalanok – írja a Népszava.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink