hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A Papírsárkányoktól Jonas Kaufmannig - kultajánló Székely Györggyel

A hegedűvel párhuzamosan klasszikus gitárt is tanult, sőt koncerteken is fellépett, még a Zeneakadémia nagytermében is, egy Vivaldi-gitárversenynyel. Köztudott róla, hogy a Semmelweis Vonósnégyes tagja. Élete a zene – Dr. Székely György, belgyógyász gasztroenterológus ajánlja e héten a kulturális étlapot.

A kultúra számomra mindennapi táplálék, hiszen a napi munka után az oly fontos aktív pihenést biztosítja. Mivel két hangszeren is játszom klasszikus zenét, és orvos-vonósnégyesünkkel rendszeresen koncertezünk, a zene foglalja el szabadidőm legnagyobb részét.

Mielőtt erre rátérnék, jöjjön néhány fontos könyvélmény!

Könyv

Hadd szóljak először korunk női íróiról, akiknek kiváló munkáit olvastam az utóbbi időben. Kati Marton Wallenbergről szóló könyve harminc év után jelent meg magyarul. Lebilincselő olvasmány, higgadt nyomozással és sok-sok meghökkentő adattal. Több éves kutatómunkájának eredményeit azóta a nemzetközi irodalom méltán forrásanyagként kezeli.

Pataki Éva legújabb könyve, a „Nőből is megárt a nagymama” szellemes, szórakoztató olvasmány, amelyet kétféle embernek ajánlok: nagymamának és nem nagymamának. Önkritikus, hol maróan gúnyos, máskor megengedően toleráns hangja visszacseng sok család mindennapjaiban.

 

Kinek van humorérzéke? Szerintem annak, aki magán is tud igazán nevetni. Hogy hányan vagyunk ilyenek, nem tudom, de Mosonyi Alíz biztosan ilyen. „Magyarmesék” című könyvének elképesztően szarkasztikus humora, szikrázó ötletei könnyfakasztó nevetést váltottak ki társaságunkban. Hangosan lehet „szavalni” az eddig gyermekregényekkel brillírozó írónő „mesés opuszait”. De valóban csak azoknak ajánlom, akik bizton tudnak saját magukon is nevetni, ha kell!

Az utóbbi idők egyik számomra legnagyobb könyvélményét azonban éppen egy korábban praktizáló belgyógyász orvos írta: neve Khaled Hosseini. Afganisztánból vándorolt el Amerikába, ahol előbb „Papírsárkányok” , majd az „Ezeregy tündöklő nap” regényével világszerte ismertté vált. A 80-as évek Afganisztánjának mélyen drámai és első kézből való leírása – döbbenetes hatással van az olvasóra – igazi szépirodalom. Egy görög sorstragédiába illő anyának és leányának életén keresztül ábrázol egy olyan világot, amely számunkra eddig teljesen ismeretlen volt. A néhol naturalisztikus részleteket is tartalmazó monumentális regény döbbenetes és izgalmas olvasmány.

Színház

A színházi világ klasszikus és kamaraműfajai, valamint kortárs előadásai gazdag színpalettát jelentenek. Nehéz választani, ezért úgy gondoltam most színházat és színésznőt választok.

Csákányi Eszter fellépései mindig élményszámba mennek. Monodrámái (Dolcseja vita, amely Brezsnyev lányáról szól, vagy a Hét asszonya) bemutatják sokszínű tehetségét.

A sok régi színház mellett a relative új Belvárosi Színház Budapest szórakoztató színfoltja.

 

Egymást érik a sikeresebbnél sikeresebb bemutatók, csak figyelni kell az újdonságokat. A Madách Szinház a próza és a musical területén is világszínvonalú produkciókat nyújt. A Mary Poppins bájos alakja most az egyik legnagyobb sikerük.

Zene

És végül következzék a klasszikus zene… A hazai koncertek nagy része jelenleg főleg a Művészetek Palotájában zajlik, ahol mindenki megtalálja a „fogára” és pénztárcájára valót. A „Zongora” koncertsorozat világelső művészeket mutat be: nemrég volt itt Grigorij Szokolov, szeptemberben Jevgenyij Kiszin fogja elkápráztatni a közönséget. Hazánk már széles nemzetközi elismertségnek örvendő zongoraművésze, Várjon Dénes ősszel szólóestet és zenekari estet is ad. Számomra külön öröm, ha szabad egy kicsit hazabeszélni, hogy május 26-án az Óbudai Társaskörben vonósnégyesünkkel eljátszhatjuk vele Schumann Zongoraötösét.

 

A Bécsi Filharmonikusok ifjú magyar nagybőgős szólistája, Rácz Ödön, akit sokan a bőgő „Paganinijenek” neveznek, nemrég megjelent szóló CD-jét mutatta be egy pesti koncerten. Parádés előadó! Reméljük, nemsokára ismét haza látogat majd.

 

Ősszel ünnepel a zeneszerető közönség, hiszen megnyílik az újjávarázsolt Liszt Ferenc Zeneakadémia, amelynek egyedülállóan kidolgozott két koncertterme bizony nagyon hiányzott sok éven át.

Az Állami Operaház előadásai közül kiemelem a Seregi László emlékére felújított gyönyörű baletteket: Rómeó és Júlia, Makrancos hölgy, Szentivánéji Álom, Szilvia.

Az Operaház színpadán megjelenő magyar művészekre lassan újra érdemes odafigyelni, mivel a nemzetközi porondokon is egyre nagyobb sikereket érnek el: Bretz Gábor, Brickner Szabolcs, Molnár Levente, Sümegi Eszter világszerte főszerepeket énekelnek. Öröm őket itthon hallani, akárcsak Rost Andreát – őt sajnos csak ritkán.

Kerek születésnapot ünnepel június 18-án örökifjú, s talán leghíresebb opera dívánk, Marton Éva. A tiszteletére rendezett gálaesten felidézhetjük legszebb szerepeit: Turandot-ja Franco Zefirelli rendezésében – felhívnám a figyelmet - DVD-n is látható. Minden idők egyik legnagyobb előadása!

 

Az operafilmek rajongói számára különleges csemege a New-York-i Metropolitan Operaház előadásainak közvetlen, műholdas vetítése HD minőségben Budapesten a MÜPA-ban és az Uránia Moziban. Egészen egyedi, színházhoz nem hasonlítható élmény az előadások megtekintése, hiszen premier plánból láthatjuk és hallhatjuk korunk ragyogó vezető énekeseit.

Az utóbbi idők legnagyobb élményét Richard Wagner Parsifal előadása nyújtotta, amelyet Francois Girard kanadai rendező csodálatos filmként álmodott meg. A főszerepet korunk egyik legjelentősebb tenorénekese, Jonas Kaufmann énekelte. Hamarosan DVD-n látható lesz a produkció.

 

Egy különleges énekesnő ünnepelte nemrég 80.-ik születésnapját: Elly Ameling. A „holland csalogány” hazánkban alig ismert, pedig a 20-ig század egyik legnagyobb dal- és oratórium énekese. A születésnapra Hollandia kiadott egy 5 lemezes ünnepi CD albumot, amelyet gyorsan meg is rendeltem: csodálatos élmény őt ezeken a lemezeken is hallgatni. Sajnos, Magyarországon nem járt, én is csak a rádióból ismertem meg művészetét.

 

Végül az év egyik fantasztikus közösségi élményét ajánlom mindenki figyelmébe: A „Pozsonyi Piknik”-et. 

 

Újlipótváros lakói elhatározták, hogy maguk veszik kezükbe szórakozásukat is, s ehhez vendégeket is hívnak: egy civil, politikamentes kulturális rendezvény keretében egész napos ünnepséget rendeznek, ahol mindenki megtalálja a számára kedves műfajt, vagy előadókat és természetesen egymást! Idén ötödször (!) augusztus 31-én irány az Újlipótváros!

Dr Székely György, osztályvezető főorvos, Szent János Kórház I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés