hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Az amerikai Georgia államban működő Kennesaw Állami Egyetem kutatói a JMIR Formative Research folyóiratban számoltak be új, kísérleti fázisban lévő eljárásukról, amellyel tűszúrás nélkül is legalább 90%-os pontossággal állapítható meg a vércukorszint.

Jóváhagyták az amerikai hatóságok egy olyan gyógyszer használatát, amely képes késleltetni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A délutáni vagy esti mérsékelt vagy erőteljes testmozgás nagyobb mértékben javíthatja a vércukorszint-szabályozást, közli az OTSZ Online.

A cukorbetegség kezelésében szemléletváltásra van szükség, amely a beteget holisztikusan vizsgálja – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

A svédországi Karolinska Institutet kutatói a Nature Communications folyóiratban számoltak be arról, hogy sikerült feltárniuk, miért fordulnak elő gyakrabban cukorbetegek körében Escherichia coli baktérium okozta húgyúti fertőzések.

A University of California, Irvine kutatói a Scientific Reports folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy egér modellszervezetben a varjúháj gyökeréből kivont hatóanyag jó eredményeket ért el 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésében.

Az OTSZ Online szerint két, 1-es típusú diabetesben szenvedő beteg vércukor-szabályozása javult a kísérleti allogén őssejt-eredetű sziget-sejtek beültetésével.

Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, de további több százezer ember élhet úgy, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről.

A szerző ismerteti a cukormonitorozás fejlődését a vizeletcukor-kimutatástól a vércukor-meghatározáson keresztül a modern folyamatos cukormonitorozási módszerekig.

Minden eddiginél többen vettek részt a hétvégén a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság által közösen szervezett Botra fel! megmozduláson.

A Stony Brooks University és a New York Állami Egyetem kutatócsoportja az eLife folyóiratban publikálta új eredményeit, amelyek nagy elemszámú képalkotó vizsgálat és kognitív tesztek eredményeinek összehasonlításán alapultak.

Még mindig nagyon sok a cukorbetegség miatti amputációk száma, napi tíz ilyen beavatkozás történik a betegség következményeként.

A 2-es típusú cukorbetegség miatt több tucatnyi egyéb betegség kialakulásának kockázata nő meg, köztük a ráké, és neurológiai betegségeké is.

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.