2017. február. 20., hétfő - Aladár, Álmos.

Az egyenletes vérszint megengedi az injekciózás alkalmankénti „csúsztatását” is, anélkül, hogy ez a szénhidrát-anyagcsere stabilitását érdemben veszélyeztetné, közli a PharmaOnline.

A cukorbetegség már önmagában megnöveli a thromboembóliás események kialakulásának kockázatát, írja a PharmaOnline.

A diabétesz, a tumor metasztázis, az Alzheimer-kór molekuláris részleteihez vihet közelebb az az eszköz, amelyre 101 milliót költhet az ELTE.

A cukorbetegség a csontritkulás és a csonttörések fokozott rizikójával is kapcsolatba hozható. Sok esetben az antidiabetikumok felelősek a csonttörésekért, közölte a PharmaOnline.

Több mint hetven százalékkal nőtt a magyar cukorbetegek száma az elmúlt másfél évtizedben – olvasható a semmelweis.hu-n.

A diabéteszes betegek burnoutját vizsgáló felmérés mellett egy fontos alapkutatási eredmény is megjelent: a malária kezelésében használatos artemisinin képes a hasnyálmirigy alfasejtjeit inzulintermelő bétasejtekké alakítani.

Az empagliflozin szignifikánsan csökkentette a vesebetegség progresszióját 2-es típusú cukorbetegségben és igazolt szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő felnőtt betegeknél, közli a PharmaOnline.

Fontos, hogy megfelelő információval rendelkezzünk a cukorbetegségről. Ebben segít egész napos ingyenes programjaival a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete november 12-én, közli a PharmaOnline.

Évente 152 000-rel kevesebben betegednének meg cukorbetegségben, ha 25%-kal csökkentenénk a környezetünkben négy szintetikus kemikália szintjét, és 4,5 milliárd eurót is spórolhatnánk, írja a Journal of Epidemiology & Community Health tanulmánya.

A testmozgás akkor is jelentős pozitív hatással bír a kardiovaszkuláris megbetegedésre és a diabéteszre, illetőleg ezen kórképek megelőzésére, ha mennyisége nem éri el az ajánlott minimumértéket. A Diabetologia és a Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention cikkei a kevésbé fittek által elérhető előnyt is bemutatják.

Közepesen beszűkült veseműködés esetén a 2-es típusú diabétesz metformin-kezelésének előnyei meghaladják a lehetséges kockázatokat, ezért az Európai Gyógyszerügynökség az alkalmazási előirat módosítását javasolja, közölte a PharmaOnline.

A 2-es típusú, felnőtt korban kialakuló cukorbetegség elősegíti a rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulását, terjedését és a túlélési esélyeket is csökkenti.

Epidemiológiai tanulmányok a diabetes szignifikánsan gyakoribb előfordulását írták le a COPD-s betegek csoportjában az átlagpopulációval összehasonlítva.

Az egyik egészségportál nemrég közzétett egy összefoglalót a 10 legköltségesebb megbetegedésről. A listában 7 olyan betegség van, melyben az életmóddal kapcsolatos tényezők dominánsan meghatározók.