hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

A testmozgás időpontja és a vércukorszabályozás

Egy új kutatás szerint a délutáni vagy esti mérsékelt vagy erőteljes testmozgás (MVPA) nagyobb mértékben javíthatja a vércukorszint-szabályozást, mint a napközbeni egyenletes testmozgás, közli az OTSZ Online.

A korábbi intervenciós tanulmányok azt mutatták, hogy a csökkent glükóz-anyagcserével vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a nagyobb intenzitású délutáni testmozgás esetén a vércukorszint jobban csökkent, mint a délelőtti órákban végzett testedzéskor. A Diabetologia-ban online megjelent tanulmány először végzett általános populáció-alapú vizsgálatot a testmozgás időpontjának vércukorszabályozásra gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A teljes testzsírral történő kiigazítása után egy további órán át tartó MVPA az inzulinrezisztencia 5%-os csökkenésével járt, ha pedig az egy órán át tartó MVPA 5 perces időszakokra oszlott, akkor az 9%-kal alacsonyabb inzulinrezisztenciával társult.

A korrekciók után is szignifikánsan, 18%-kal csökkent az inzulinrezisztenciát észleltek azoknál a résztvevőknél, akik délután a legaktívabbak, és 25%-kal alacsonyabbat azoknál, akik este, míg délelőtt legaktívabbak inzulinrezisztenciája lényegesen nem változott (-3%) nem változott azokhoz képest, akik a teljes nap folyamán egyenletesen aktivitást mutattak. A szerzők szerint a hatás legalább részben a test cirkadián ritmusával magyarázható. A fizikai aktivitás az óragének aktiválására utaló jelként szolgálhat. Korábbi kutatások azt sugallták, hogy testünk izomrendszerére és oxidatív rendszerére is hatással van a cirkadián ritmusunk, és úgy tűnik, hogy aktivitásuk csúcspontja a késő délutáni órákban van, ezért az ekkor végzett mozgás nagyobb metabolikus reakciókat válthat ki, mint a reggeli aktív élet.

Az MVPA időzítése nem függött össze a májzsírtartalommal, és nem volt szignifikáns különbség a májzsírtartalomban és az inzulinrezisztenciában a csoportok között a könnyű fizikai aktivitás időzítése alapján. A szerzők úgy vélik, hogy talán a májban történő zsírfelhalmozódásban a cirkadián rendszer kevésbé érintett, vagy esetleg más életmódbeli változók, például a táplálékfelvétel időzítése ebben a tekintetben fontosabb.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés