hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Csökkent a felismert 2-es típusú cukorbetegek száma Magyarországon

2007-től kezdődően jelentősen csökkent a cukorbetegek száma Magyarországon – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Kempler Péter, aSemmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára.

Riasztó adatokat közölt a cukorbetegség terjedéséről a világ egyik legtekintélyesebb orvosi lapja, a The Lancet. Az angol szaklap egy friss kutatás eredményeit publikálta, amely szerint a következő harminc évben világszerte több mint kétszeresére nő a cukorbetegek száma. A szakemberek úgy vélik, hogy a cukorbetegség minden országban, korcsoportban és nemben emelkedni fog, 2050-re pedig az 1,3 milliárdot is meghaladja az érintettek száma. A kutatás szerint ez a negatív tendencia a gyorsan növekvő elhízásnak és az egészségügyben tapasztalható egyenlőtlenségeknek tudható be, de az etnikai hovatartozás, a lakóhely és a jövedelem is befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára szerint több fejlett országra nézve – beleértve Magyarországot is – ez az előrejelzés nem vonatkoztatható.

– A Magyar Diabetes Társaság felmérése – amely az országos egészségbiztosítási pénztár adatbázisából származó, a vércukorcsökkentő készítményeket tb-támogatással kiváltó betegek számán, tehát konkrét adatokon alapult – másfél évtizedre (2001–2014) visszatekintően elemezte a diabétesz és szövődményei előfordulását és költségterheinek alakulását. 

Eszerint a cukorbetegség gyakorisága 2001 és 2014 között fokozatosan nőtt, 2014-ben összesen 772 ezer érintett volt Magyarországon. 2007-től kezdődően azonban az újonnan felismert betegek száma jelentősen csökkent, így a cukorbetegség összesített előfordulásának emelkedése fokozatosan lelassult, majd megállt – tájékoztatott a professzor. Kempler Péter jelezte azt is, hogy az említett időszakban az összes nyilvántartott cukorbeteg 94 százaléka a 2-es típusú, 6 százaléka pedig 1-es típusú diabéteszben szenvedett. Mint mondta, az 1-es típusú cukorbetegek esetében ez a hat százalék körülbelül 45 ezer főt jelent, ami valós számnak tekinthető, a 2-es típusú cukorbetegek viszont jóval többen vannak, mint amennyiről a kutatás beszámol. Ennek három fő oka van. Több százezer főre tehető azoknak a száma, akik nem tudnak a betegségükről, a 2-es típusú diabétesz ugyanis az esetek többségében tünetmentes formában derül ki. A betegek körülbelül egyharmada nem váltja ki a felírt vércukorcsökkentő gyógyszert, s olyanok is vannak, akik eleinte csak diétáznak – magyarázta a szakember, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés