hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Gyógyszeres úton tehetők működőképessé az inzulintermelő béta-sejtek

A Baker Heart & Diabetes Institute kutatói a Clinical Epigenetics folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy gyógyszeresen képesek voltak regenerálni cukorbetegekből származó, sebészeti úton eltávolított, működésképtelen inzulintermelő béta-sejteket.

A preklinikai vizsgálat során a kutatók két gyógyszert használtak, az egyik az onkológiában használt EZH2 enzimet gátló készítmény, a másik pedig egy gyulladáscsökkentő hatóanyag volt. A kutatók szerint az újraprogramozott sejtek értékelhető mennyiségben termeltek inzulint, és jó funkcionalitást mutattak, azaz glükózstimuláció hatására megkezdték a vércukorszint-csökkentő hormon kiválasztását.

Egyelőre a kutatás elején járnak az intézetben, például nem ismerik a pontos hatásmechanizmust, valamint pontosabb meghatározásra szorul az átprogramozható sejtek köre, de a módszer a többi, jelenleg rendelkezésre álló alternatívához képest (sejtpótlás, hasnyálmirigy-transzplantáció stb.) igen ígéretesnek tűnik a cukorbetegség kezelésében.

Forrás: Safiya Naina Marikar et al, Pharmacological inhibition of human EZH2 can influence a regenerative β-like cell capacity with in vitro insulin release in pancreatic ductal cells, Clinical Epigenetics (2023).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink