hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Immunológiai kezelések fognak megjelenni

Gyógyítható lesz a diabétesz?

A betegek online, e-vizit formájában való gondozása erős lendületnek indult. Eleinte ezt a Covid–19-pandémia kényszerítette ránk, de a módszer valóban időtakarékos és hatékony, még a Covid–járvány után is. Azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy soha nem lesz olyan értékű az e-vizit, mint a személyes – mondta lapunknak Kis János Tibor, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Inzulinpumpa és Szenzor Központjának vezetője.

– Mire számít a szakma, hogyan alakul a diabétesz epidemiológiája a közeli és távoli jövőben?

A Magyar Diabetes Társaság gyógyszerkiváltáson alapuló felmérése szerint már jó néhány éve stagnál a korábbi évekre jellemző növekedési ütem. 

– Számíthatunk-e új gyógyszer fejlesztésére a közeli és távoli jövőben? Mire lenne szüksége a szakmának?

Véleményem szerint a közeljövőben meg fognak jelenni a több támadáspontú, inkretin típusú készítmények, melyek esetében a korábbi inkretin hatásmechanizmusú készítményekhez képest még erősebb testsúlycsökkentésre számíthatunk. Már megjelent az a gyógyszer-technológia, melynek során fehérjetermészetű hatóanyag esetén sem szükséges a parenterális beadás. Valószínűleg az inzulinok esetében is használható lesz ez a módszer, illetve várjuk az okos, glükózszenzitív inzulinok és a hetente egyszer adagolható inzulinok megjelenését. Előrelépés történt az 1-es típusú cukorbetegség kezelése során is, a gyógyítást, illetve a szervezet inzulintermelésének csökkenését kedvezően befolyásoló immunológiai kezelések fognak megjelenni. Azaz a bő 100 éve megjelent inzulinkészítményekkel meg tudjuk menteni a betegek életét, de most már az is elérhető közelségbe került, hogy ne csak kezeljük, hanem akár lassítsuk, esetleg gyógyítsuk az 1-es típusú cukorbetegséget.

Kiss János– Történt-e előrelépés a háziorvosi diabetológiai licencvizsgákkal társuló jogosultságok terén?

Tudomásom szerint nem. Várjuk, de még nem tudok végleges döntésről. 

– Mit tanult a diabetológia a Covid-járványból, mi az, amit a járvány múltán továbbra is fenntartásra érdemesnek gondolnak?

A betegek online, e-vizit formájában való gondozása erős lendületnek indult. Eleinte ezt a Covid–19-pandémia kényszerítette ránk, de a módszer valóban időtakarékos és hatékony, még a Covid-járvány után is. Azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy soha nem lesz olyan értékű az e-vizit, mint a személyes. 

– A szakemberek utánpótlása sok szakmánál komoly problémát jelent. Mi a helyzet a diabetológiában? Mivel tartja itthon a fiatal szakembereket a szakma?

Azt hiszem, Magyarországon a Magyar Diabetes Társaság rendszeresen megújuló szakmai irányelve világos és naprakész útmutatással szolgál a betegek optimális kezeléséhez. A magyar irányelv mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy tisztán lássuk a kifejezetten széles gyógyszerespaletta és a kiterjedt gondozási feladatok között azt, hogy a mindennapi munkánk során hogyan járjunk el. Az országos kongresszusra jelentkező kollégák nagy száma alapján – azt hiszem – elég szakorvos, szakorvosjelölt van Magyarországon. A diabetológiai szakápolók, szakasszisztensek, podiáterek stb. elérhetőségén azonban még javítani kell.

Dr. Kis János Tibor PhD
1998-ban végzett Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, 1998–2000 között az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI), majd 2000 és 2020 között két év megszakítással a Betegápoló Irgalmas Rend Budai Irgalmasrendi Kórházában (BIR-BIK) dolgozott. 2004–2006 között Bostonban, a Harvard Egyetemen tanított és a Joslin Diabetes Centerben dolgozott. 2009 és 2020 között a BIR-BIK Belgyógyászati Centrumát vezette. 2020-tól az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Inzulinpumpa és Szenzor Központját vezeti. Publikációi témái elsősorban diabetológiai jellegűek, ezen belül az 1-es típusú cukorbetegség immunológiájával, inzulinpumpa-kezeléssel, glükózszenzorral foglalkozik.
Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés