hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Nem csak az alapellátás feladata a szűrés

Az orvos lelkiismeretén múlik, hogy a praxisában megszervezze azoknak a vizsgálatát, akik rábízták az életüket – hangzott el az InfoRádióban.

Rendelet is előírja a prevenciót, azonban a mai magyar egészségügy alkalmatlan arra, hogy tömegeket szűrjön – adtuk hírül korábban. Az InfoRádió – folytatva a témát – újabb szakembereket szólaltatott meg.

Az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt csak a háziorvoson múlik a rendelet betartása – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, aki szerint a vonatkozó jogszabályt nem korszerűsítették, nem tettek mellé pénzt és nem is ellenőrzik a betartását.

Bár a forrásoldalról még nem született teljes megoldás, az egészségügyi kormányzat több intézkedéssel segítette az elmúlt években, hogy a szűrővizsgálatokat minél szélesebb körében elvégezzék – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke: „Nyilvánvaló, hogy a szűréseket nemcsak a háziorvosok nyakába kell terhelni, hanem a teljes egészségügyi ellátórendszernek kell ezeket a feladatokat ellátni. Nem véletlenül alakult meg az országban több mint 50 egészségfejlesztési iroda. Ezek kimennek a lakossághoz, egy-egy alkalommal akár 60 ember szűrővizsgálatát – EKG, légzésfunkciós vizsgálat, általános állapotfelmérés, hasi ultrahang – végzik el.”

Az 1997-es rendeletet a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke szerint sem lehet ma betartani. Mangel László, a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézet intézetvezetője úgy látja, a személyi és a tárgyi feltételek is hiányoznak ehhez, és a betegek sem eléggé motiváltak. A magyar lakosság alig fele jár szűrésekre.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés