hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Külföldön kelendő a magyar ápoló

Számos körülmény nehezíti az egészségügyben dolgozók munkáját, de ami mostanság a leggyakrabban szóba kerül, az az elvándorlás.

Békés Megye kórházaiból is több szakdolgozó vágott neki a nagyvilágnak a jobb élet reményében, ez viszont nem okozott létszámhiányt az intézményekben.

— Szeretem a foglalkozásom, több mint húsz éve dolgozom egy helyen, itt tanultam a szakmát. Eszem ágában sem lenne külföldön munkát keresni, ha itthon jobban megfizetnének, de a mostani béremből egyszerűen nem tudok hónapról hónapra megélni, ráadásul a banki hitelünk törlesztőrészlete is olyan magasra emelkedett, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk fizetni. Kint pedig a mostani fizetésem ötszörösét kínálták, s még az alapfokú nyelvtudásom is elegendő — magyarázta távozása okát a közelmúltban egy nagy megbecsülésnek örvendő ápolónő az egyik kórházban a főnökének.

Nem egyedi az eset — erősítette meg kérdésünkre Halmosné Mészáros Magdolna. A Pándy Kálmán kórház ápolási igazgatójától megtudtuk, eddig évente csupán egy-egy kollégától kellett búcsúzniuk amiatt, hogy külföldre mentek dolgozni, ám idén eddig már négy ilyen esetük is volt.

— Jelentős létszámhiány nem nehezíti a munkánkat, de tudni kell, hogy kórházunk speciális helyzetben van, ugyanis több, egészségügyi szakdolgozókat képző iskola is működik a közelünkben. A fiatalok nálunk töltik gyakorlati idejüket, s közülük többen itt is vállalnak munkát. Ugyanakkor az is tény, és számunkra ez a legfájóbb, hogy a külföldi lehetőségek miatt a magasan képzett, kimagasló teljesítményt nyújtó munkatársaink hagyják el az intézményt. Mi ugyanis, bármennyire is szeretnénk, nem tudunk számukra magasabb fizetést kínálni.

— A békéscsabai Réthy Pál kórházban sem jellemző, és nem mondható tömegesnek a külföldi munkavállalás miatti pályaelhagyás. Ebben az évben hat ápoló és egy adminisztrátor távozott az intézményből olyan indokkal, hogy külföldön találtak maguknak állást — mondta el érdeklődésünkre Tárkány-Szűcs Zsuzsanna, a megyeszékhelyen működő városi kórház ápolási igazgatója. Mint megtudtuk, a békéscsabai intézményben jelenleg vannak üres szakápolói állásaik a fekvőbeteg-ellátó osztályokon, de ez a hiány nem számottevő.

Orosházán tanulmányi szerződést kötnek a pályakezdőkkel

Nincs hiány ápolókból az orosházi kórházban, hiszen folyamatosan jelentkeznek a megürült helyekre újak. Nem is olyan régen ketten is külföldre távoztak, egyikük felmondott, a másik ápoló fizetés nélküli szabadságot vett ki. Németország és Hollandia volt a célország.

Az ápolási igazgató asztalán viszont ott sorakoznak az önéletrajzok.

— Több, Orosházáról elszármazott ápoló visszaköltözik, újra itt próbálkozik a boldogulással — mondta Greksza Lászlóné, aki hangsúlyozta, a helyben történő képzés miatt is jó helyzetben van kórházuk. Az ápolási igazgató hozzátette, a Harruckern János Közoktatási Intézmény falain belül érettségire épülő, E-kategóriás ápolói képzés zajlik. Akik ebben részt vesznek, azoknak a kórház a gyakorlati helyszíne. Tanulmányi szerződést is kötnek velük.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés