2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Öt tipp a kiégés elkerüléséhez

A stressz az élet természetes része. De ha nem tanulod meg kezelni, komoly problémává válhat, ami kiégéshez vezet, írja a HRPWR.

Amikor hullámvasúton ülünk vagy az első randinkra megyünk, pozitív stresszt tapasztalunk meg, amit a pszichológusok eustressznek neveznek. Ha viszont elakadunk a forgalomban vagy sürgősségi ellátásra szorulunk, akut stresszt tapasztalunk meg, ami elindítja testünk stresszválaszát, és bár kellemetlenebb érzéseket tapasztalunk meg, mint az eustressz esetén, szervezetünk gyorsan helyreáll. A kimerültség érzéséért a krónikus stressz felel, amely az ismétlődő stresszhatások, a kemény munka vagy a boldogtalan élet következtében alakul ki. A testünk ezt már kevésbé tudja jól kezelni, ezért súlyos negatív következményekkel járhat. Amikor pedig a krónikus stressz eléri csúcspontját, kiégésről beszélünk, írja a lap, amely azt javasolja:

Vedd észre a burnout korai jeleit!

Ulrike Mai képe a Pixabay-en
Ulrike Mai képe a Pixabay-en

Ellenőrizd magad rendszeresen, és kérdezd meg magadtól a következőket: Úgy érzed, lassan beteg leszel? Kihívást jelent kikelned az ágyból? Nem érdekel, hogy a barátaiddal lógj, vagy a hobbijaiddal foglalkozz? Nehéz figyelned? Komor vagy és ingerlékeny? Szánj mindig egy kis időt arra, hogy felmérd életed stresszmennyiségét, hogy már azelőtt fülön csípd magad, mielőtt túl késő lenne.

Teszteld az életerődet!

A kiégés elkerülésének érdekében rendszeresen ellenőrizned kell a testedet. A stressz két fő mutatója a szívfrekvencia-változékonyság (HRV) és a kortizolszint. Amikor stresszt tapasztalunk, testünk ’üss vagy menekülj’ üzemmódba vált: felszabadítja a kortizolt, az elsődleges stresszhormont, amely így felhalmozódik a szervezetünkben; valamint lecsökken a szívverések közötti eltérés.

Gyere ki a lakásból, és barátkozz!

Számos kutatás mutatta, hogy a szociális támogatás elengedhetetlen a testi és lelki jóllét megőrzéséhez. Közösség nélkül hajlamosabbak vagyunk túlterheltek lenni és kiégést megtapasztalni. Ezért töltsünk minél több időt a barátainkkal. Törekedjünk arra, hogy ha már elkezdtük érezni a kiégés hatásait, azonnal beszélgessünk valakivel.  

Változtasd meg a látásmódodat!

A stressz nagyrészt mentális játék, és sok múlik azon, hogyan tekintünk azokra a dolgokra, amelyek velünk történnek. Julian Rotter pszichológus szerint a külső „kontroll hellyel” rendelkező személyek olyan külső tényezőktől függenek, mint a sors vagy más, életükért felelős emberek. Úgy vélik, nem tudják irányítani, mi történik velük. Azok a személyek viszont, akik ’belső kontrollosok’, felelősséget vállalnak saját életükért, és jobban felkészülnek a stressz kezelésére. Amikor tehát arra összpontosítasz, hogy mit tehetsz életed megkönnyítéséért, ahelyett, hogy azt néznéd, mit nem, az életed tényleg könnyebbé válik. 

Szentelj időt a minőségi pihenésnek!

Az alvásvesztés a kiégés felé vezető egyik legrövidebb út. Amikor a dolgok hektikusak a munkában, az alvás gyakran az első dolog, amivel spórolunk. Azonban az alvás csökkentése olyan rossz megoldás, amely hosszú távon elpusztítja a teljesítményt. Az alvás és a stressz közötti kapcsolat kétirányú út – ahogyan a stressz megszakítja az alvást, úgy az alváshiány stresszt okoz.

(forrás: HRPWR)
hirdetés

Könyveink