hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Összefüggést találtak a burnout és a szívritmuszavar között

Amerikai kutatók eredményei szerint összefüggés mutatható ki a kiégés (burnout szindróma) és a szívritmuszavarok, különösen a pitvarfibrilláció előfordulási gyakorisága között.

A University of Southern California, az Emory University és a Wake Forest University közös kutatócsoportja a European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban közölte hosszú időtartamú (25 éves) vizsgálatának eredményeit, amelyek szerint összefüggés állapítható meg a kiégés (burnout) és a szívritmuszavaraok gyakorisága között.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Parveen K Garg et al, Associations of anger, vital exhaustion, anti-depressant use, and poor social ties with incident atrial fibrillation: The Atherosclerosis Risk in Communities Study, European Journal of Preventive Cardiology (2020).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A kiégés, más néven burnout szindróma legfőbb okozója a tartós, intenzív stressz és érzelmi megterhelés, melyet jellemzően a munkahelyen, egyes esetekben otthon szenved el a beteg. Az állapot során a személy tartós tehetetlenséget, inkompetencia-érzést, csökkent munkakedvet él meg, motivációja és teljesítménye csökken, munkahelyi elfoglaltságait monotonnak és értéktelennek ítélheti meg. Mindezek következményeként a munkahelyi kapcsolatok felszínessé vagy éppen konfliktusossá válhatnak, a személyes szükségletek háttérbe szorulnak, és akár egészségkárosodás is kialakulhat (függőségek, alvásprobléma, táplálkozási zavar, pszichoszomatikus betegségek, stb.).

A jelenlegi vizsgálatban a kutatók 11 ezer embert vizsgáltak meg annak kiderítésére, hogy jelentkezik-e náluk burnout, vannak-e dühkezelési problémáik, használnak-e antidepresszánsokat, illetve milyen fokú szociális támogatottságban részesülnek. Ezeket az embereket 25 éven keresztül utánkövették, majd azt vizsgálták, milyen arányban jelenik meg a csoportban pitvarfibrilláció (AF, atrial fibrillation).

Az eredmények szerint a pitvarfibrilláció 20%-kal nagyobb eséllyel alakult ki burnoutban szenvedő betegeknél, mint az összes többi csoportban, ahol a csoportok között sem jelentkezett különbség, ezért valószínű, hogy nem mutatnak korrelációt az AF megjelenésével. A szerzők szerint a szívritmuszavar és a burnout közötti kapcsolatot két ok magyarázhatja: az egyik a fokozott gyulladási hajlam, a másik a szervezet fiziológiás stressz-válaszreakcióinak fokozott aktivációja – ha ez a kettő krónikusan, hosszú időn keresztül együttesen működik, az pitvarfibrilláció megjelenéséhez vezethet.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés