2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

USA: riasztó öngyilkossági statisztikák nővéreknél és ápolóknál

Amerikai kutatók nemzeti szintű felmérései szerint az átlagot meghaladó mértékű az öngyilkosságok gyakorisága a nővéreknél és az ápolóknál.

A University of California San Diego School of Medicine és a UC San Diego Health, Department of Nursing kutatócsoportja a WORLDviews of Evidence Based Nursing kiadványban arról számolt be, hogy 2005 óta a kórházi ápolók körében folyamatosan emelkedik az öngyilkosságok aránya.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Burnout, Depression and Suicide in Nurses/Clinicians and Learners: An Urgent Call for Action to Enhance Professional Well‐being and Healthcare Safety; Worldviews of Evidence-based nursing, (2020 February 3).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A kutatók az erőszakos haláleseteket regisztráló amerikai nemzeti adatbázist elemezték a 2005-2016 közötti időszakra, és megállapították, hogy a korábbi eredményeket igazolandó, az ápolók öngyilkossági rátája felülmúlta az átlag populációban mért arányt, ráadásul az említett időszakban növekedést mutatott.

A WHO adatai szerint a világon 40 másodpercenként történik befejezett öngyilkosság, a kísérletek száma ennél lényegesen magasabb. Az Egyesült Államokban az öngyilkosság a 10. leggyakoribb halálok, 100 ezer emberből 13 veszti életét ilyen módon. Míg az USA átlagos mortalitási rátája csökkenő tendenciát mutat, az öngyilkosság tekintetében növekvő trend figyelhető meg.

Az amerikai átlag populációban nőknél 100 ezerből 7, férfiaknál 27 ember hal meg öngyilkosság következtében, a nővéreknél viszont ez az arány 100 ezerből 10, a férfi ápolóknál pedig 33. A nőknél a leggyakoribb halálok az opioidok vagy benzodiazepinek túladagolása volt, férfiaknál a lőfegyverek használata dominált, ám az utóbbi időben a fegyverhasználat a nőknél is emelkedést mutatott. Ezek az adatok felvetették a prevenciós programok indításának szükségességét: a UC San Diego 2009-ben sikeresen vezetett be egy HEAR (Healer Education Assessment and Referral) nevű programot, melyben az egészségügyi dolgozók számára oktatást tartanak a kockázati faktorokról és proaktív szűrést is végeznek például kezeletlen depresszióra és/vagy öngyilkossági kockázatokra. Évente átlagosan 40 nővér/ápoló kér segítséget a program weboldalán, zöld számain vagy személyesen.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink