2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Oltópontok nyílnak Brüsszel főbb pályaudvarain

Oltópontot nyit Brüsszel a két legforgalmasabb pályaudvarán azon cél elérésére, hogy október végéig a régió teljes lakosságának legalább 65 százaléka teljes védettséget élvezzen a koronavírussal szemben; Luxemburgban az új fertőzöttek száma hat-, Hollandiában közel kétszázalékos növekedést mutat. Nemzetközi kitekintés.

A koronavírus-járvány negyedik hullámában több a fiatal a kórházi kezelésre és lélegeztetőgépre szoruló betegek között, jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén. "A harmadik hullámhoz képest a kórházi kezelésre szoruló betegek átlagéletkora hat évvel alacsonyabb, s azok, akik lélegeztetőgépre kerülnek, 64-69 évesek", jelezte a tárcavezető. Kiemelte: szeptemberben heti szinten átlagban 5360 új fertőzöttet azonosítottak, akinek 81,2 százaléka nem volt beoltva. Figyelmeztetett továbbá, hogy a lélegeztetőgépre kerülő betegek 94 százaléka a beoltatlanok közül kerül ki.

Összehasonlítva a járvány harmadik és negyedik hullámát azt mondta: a delta variáns miatt a negyedik hullámban sokkal gyorsabban alakulnak ki szövődmények és súlyosabb a kórkép, ezért a betegek sokkal előbb kerülnek lélegeztetőgépre.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Horvátország egésze átkerült a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára. Ezzel kapcsolatban Twitter-oldalán a miniszter azt írta: ez annak az eredménye, hogy alacsony az átoltottság és az emberek nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. "Ebből az a kiút, ha minél többen beoltatják magukat, amivel növelik a védettséget mindenki számára".

Az elmúlt 24 órában 941 új esetet azonosítottak Horvátországban, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2-koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 380 ezret. A vírus okozta Covid-19-ben az elmúlt napon tíz beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8405-re emelkedett. Kórházban 554 beteget ápolnak, 58-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 1016 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 269-en vannak kórházban, 63-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 013 494-en kaptak védőoltást, közülük 925 525-en már a második adagot. Ez az oltásra jogosult lakosság 48, illetve 44 százaléka.

*

Romániában rendre a kéthetes mozgóátlag másfélszeresét meghaladó ütemben emelkedik a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. Csütörtökön a kormány a tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött. A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint a szerdai összegzés óta 2226-tal emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, ami 75 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi 24 órában újabb 39 fertőzött vesztette életét, ami szintén több mint másfélszerese a kéthetes mozgóátlagnak. A kórházakban kezelt fertőzöttek száma immár a négyezret közelíti, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig csütörtökön 500 fölé (470-ről 523-ra) ugrott.

A Covid-kórházakban és részlegeken jelenleg 848 ágy áll rendelkezésre, vannak olyan megyék, ahol már megteltek a helyek, és a szomszédos megyékbe helyezik át a súlyos betegeket. A miniszterelnök szerint a következő időszakban - a kórházi részlegek átszervezésével és a szakszemélyzet áthelyezésével - bővíteni fogják a fertőzöttek számára elkülönített intenzív terápiás helyek számát.

A bukaresti kormány csütörtökön elfogadott határozatával szeptember 10-től kezdődően újabb 30 napra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de nem vezetett be újabb korlátozásokat, és nem vonta vissza a nyáron bevezetett lazításokat. A hatályos szabályozás azonban a települések fertőzöttségi szintjét is figyelembe veszi: az akár 75 ezer - beoltott, frissen letesztelt, vagy a betegségből az utóbbi fél évben kigyógyult - résztvevővel is megrendezhető szabadtéri fesztiválok, vagy az akár 400, védettségüket igazolni tudó meghívottal szervezhető magánrendezvények (lagzik, keresztelők) megtartása csak akkor lehetséges, ha az adott településen a lakosság kevesebb mint két ezreléke kapta el a fertőzést az utóbbi két hétben. Az antigén tesztek érvényességi idejét 24-ről 48 órára emelték.

*

Belga sajtóbeszámolók szerint az új oltópontok a belga főváros központi, Central nevű, a nemzetközi vonatok fogadását ellátó déli Midi pályaudvaron, illetve a szintén gyakran látogatott vasúttörténeti múzeumban nyílnak. A főváros vezetése hangsúlyozta, az oltópontok a vasúti alkalmazottak és családtagjaik, az utazók, valamint mindazok számára elérhető, akik még nem kaptak védőoltást.

Annak érdekében, hogy a régió lakosságának legalább 65 százaléka teljes védettséget élvezzen a koronavírussal szemben, hetente legalább 16 ezer oltást kell beadni. Ezért a korábban bejelentett forgatókönyv szerint az oltást már fel lehet venni a közép- és felsőfokú képzést biztosító iskolákban, egyes vállalatok telephelyein, bevásárlóközpontokban, valamint a parkokban és játszóterek közelében létrehozott mobil oltópontokon, például az erre célra kialakított buszokon is.

A belga napilapok beszámoltak arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt megbetegedettek ellátását szolgáló kórházi helyek felszabadítása még mindig jelentős csúszást okoz a nem életmentő kezelések ellátásában és a műtétek elvégzésében. A feltorlódott kezelések várólistáján szereplők legtöbbjének várhatóan 2022 tavaszáig kell várnia a szükséges beavatkozás elvégzésére.

A belga közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedése az elmúlt hét nap viszonylatában háromszázalékos csökkenést mutat. Az elmúlt hétnapos periódusban 1958 volt az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma. Belgiumban naponta átlagosan több mint 70 embert szállítanak kórházba a koronavírus-fertőzés miatt, ami 12 százalékos emelkedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 704 beteget ápolnak belga kórházakban, 7 százalékkal többet, mint egy hete. Köztük 219-en részesülnek intenzív ellátásban, arányuk egy hét alatt 14 százalékkal emelkedett. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző időszakhoz képest 31 százalékkal többen, naponta átlagosan majdnem heten haltak meg. A járvány megjelenése óta 25 442 halálesetet köthető az új típusú koronavírushoz és 1 millió 201 ezer 056-an fertőződtek meg Belgiumban.

A holland közegészségügyi intézet legfrissebb tájékoztatása szerint szeptember első hetében az újonnan feljegyzett fertőzöttek száma 1,7 százalékkal, naponta átlagosan 2583-ra emelkedett. A koronavírussal kórházba szállított betegek száma 9,3 százalékkal 388-ra csökkent. Intenzív osztályon 88 embert kezelnek, 10-zel kevesebbet, mint az előző héten. Az előző hét napban 38 halálesetet jegyeztek fel, számuk a megelőző héten 43 volt. Hollandiában a járvány kezdete óta 1 millió 997 ezer 896-an fertőződtek meg és 18 433-an haltak meg az új típusú koronavírus szövődményeiben.

A luxembourgi sajtó arról számolt be csütörtökön, hogy a fertőzésszám 6 százalékos növekedése mellett a hét folyamán három halálos áldozata volt a koronavírus-fertőzésnek a nagyhercegségben. Az országban átlagos napi 97 új fertőzést regisztráltak. Az új esetek mintegy egyenegyede a már beoltottak körében fordult elő. A frissen megfertőződöttek átlagos életkora 31 év, a kórházba szállítottaké 60 év. Koronavírus-fertőzés miatt kórházba átlagosan 22 embert szállítanak, kilencen intenzív ellátásban részesülnek.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium közlése szerint a luxemburgi kórházakban ápoltak legalább háromnegyedét már oltották, az intenzív osztályokon azonban jelenleg olyan betegek tartózkodnak csak, akinek egyike sem kapott korábban védőoltást a koronavírus ellen.  Luxemburgban a be nem oltottaknak szeptember 15-től maguknak kell fizetniük a koronavírus-teszt költségeit - emlékeztettek.

A járvány kezdete óta 833 ember halt meg a koronavírus-járványhoz köthetően és 76 455-en fertőződtek meg a nagyhercegségben.

*

Izraelben javulnak a koronavírus-járvány adatai, csökken a fertőzési ráta, és stabilizálódott a súlyos betegek száma - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.  A negyedik, delta variáns által okozott hullám júliusi kitörése óta először 1 alá csökkent az R fertőzési együttható, csütörtökön már 0,83-at írt az egészségügyi minisztérium honlapja, ami azt jelenti, hogy 100 fertőzött átlagosan 83-nak adja tovább a vírust.

A szakemberek ennek ellenére óvatosak, egy részük szerint ez a járványhullám visszavonulását jelenti, de a kormánynak tanácsokat adó szakértői csoport vezetője, Ran Balitzer professzor szerint korai még bejelenteni a negyedik hullám végét, mert még mindig nagyon magas, több ezres az új vírushordozók napi száma. A professzor szerint továbbra is különösen magas az oltatlanok körében a fertőződés kockázata. Augusztusban minden 170. nem beoltott, 60 évesnél idősebb izraeli kritikus állapotban került kórházba a koronavírus miatt - és közülük minden harmadik meghalt, s hasonló helyzet várható szeptemberben is.

Jelenleg 84 505 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1114-en vannak közülük kórházban. A súlyos betegek száma 680, és 160-at tartanak életben lélegeztetőgéppel. A súlyos betegek túlnyomórészt az oltatlanok közül kerülnek ki.

December vége óta Izraelben 6 024 339 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BionTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 64,78 százaléka, ami azonban nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát.  A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt indítottak, melyben eddig 2 690 387 -an vették fel a harmadik adag vakcinát, mely a lakosság 28,93 százalékát jelenti.

*

A világon 223 145 303 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 222 516 512 fertőzöttet tartottak nyilván.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink