2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A WHO tovább érvel a harmadik oltások beadása ellen

Ismételten felszólította a gazdag országokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy az év végéig tartózkodjanak a koronavírus elleni emlékeztető oltásoktól, közli az MTI nyomán a Portfolio.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kijelentette: megdöbbentették a gyógyszergyártók kijelentései, akik szerint a vakcinaszállítmányok elegendőek mind az emlékeztető oltásokhoz, mint az oltóanyaghiányban szenvedő, de sürgősen vakcinára szoruló országok számára.

A WHO főigazgatója leszögezte: "Nem tűrhetem tovább némán, amint a globális oltóanyag-szállítást ellenőrző cégek és országok azt gondolják, hogy a világ szegényeinek be kell érniük a maradékkal".

Egy hónappal ezelőtt globális moratóriumra szólítottam fel az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban, hogy legalább szeptember végéig tekintsék elsődlegesnek a világszerte kockázatnak kitett, az első oltásra váró embereket, mondta Tedrosz, aki szerint azóta kevés változás történt azóta a helyzetben. Így a mai nap a moratórium kiterjesztését kérem a legalább az év végéig, hogy minden ország be tudja oltani a lakossága legalább 40 százalékát, tette hozzá.

A WHO azért érvel a harmadik oltások beadása ellen, mert szerinte előrébb kellene venni a fejlődő térségek alacsony oltottságú országait, ahová kínálati okok miatt nem jut elég vakcina. Mindezt azért, mert ha ezekben a szegényebb régiókban nem alakul ki magasabb átoltottság, akkor a járvány globális természete nem állítható meg, közli a lap.

(forrás: MTI / Portfolio)

cimkék

hirdetés

Könyveink