2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Járulék- és adóemelésből növeli az állami egészségügy finanszírozását a brit kormány

A társadalombiztosítási hozzájárulás és egyes befektetési tőkejövedelmek adójának emelésével tervezi az állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a szociális ellátórendszer finanszírozásának rendkívüli mértékű növelését a brit kormány, mindenekelőtt a koronavírus-járvány miatt kialakult várólisták és ellátási hátralékok mielőbbi felszámolása érdekében.

Boris Johnson miniszterelnök a londoni alsóházban elmondta: 2022 áprilisától, vagyis a következő pénzügyi év kezdetétől a kormány a társadalombiztosítási hozzájárulás 1,25 százalékos emelésének megfelelő egészségügyi és szociális ellátási illetéket szed be a munkaviszonyban álló felnőtt alkalmazottaktól, köztük azoktól is, akik már átlépték az állami nyugdíjra jogosító korhatárt, de még dolgoznak. Szintén 1,25 százalékkal megemelik a részvénybefektetésekből eredő tőkejövedelmek adóját.

Johnson ismertetése szerint mindez évi 12 milliárd font (4900 milliárd forint) közvetlen pótlólagos finanszírozást biztosít az NHS-nek és a szociális ellátórendszernek. Az intézkedés a kormány számításai szerint a legalacsonyabb személyijövedelemadó-sávban lévő alkalmazottakra évente 180 font (73 ezer forint), a felső adósávban lévő magas jövedelműekre évi 715 font (290 ezer forint) többletadót ró. A Downing Street által kedden közzétett számítási módszertan szerint mindez azt jelenti, hogy az alkalmazottak legmagasabb jövedelmű 14 százaléka fizeti a pótlólagos hozzájárulás felét.

Boris Johnson alsóházi felszólalásában kijelentette: az NHS-nek juttatott többletfinanszírozás nélkül nem lehet felszámolni a koronavírus-járvány miatt kialakult várólistákat, ellátási hátralékokat. A brit miniszterelnök hozzátette: felelőtlenség lenne, ha a kormány ennek költségeit még több hitelfelvételből, még magasabb eladósodottság árán akarná finanszírozni.

Johnson hangsúlyozta: a brit költségvetés eddig 407 milliárd fontot (165 ezer milliárd forintot) fordított a koronavírus-járvány elleni védekezésre, köztük a munkavállalók jövedelmi támogatására és a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére. A legfrissebb adatok szerint száz százalék közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta, amely hat évtizede nem mért csúcson jár.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink