2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Montenegróban betiltották a szabadtéri szilveszteri bulikat

Levélben kérte az osztrák-magyar határátlépési feltételek enyhítését Burgenland tartományi elöljárójától az agrárminiszter. Nemzetközi kitekintés.

A szombaton közölt legfrissebb adatok szerint elérte a 80 százalékot a 12 évnél idősebb brit lakosságon belül azoknak az aránya, akiknek a koronavírus elleni oltás két adagját beadták. Több mint 20 százalék a harmadik, hatáserősítő vakcinadózist is megkapta. Az eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma meghaladta a 108 milliót Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium szombat este közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány tavaly december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 50 525 259-en részesültek. Közülük 45 985 795-en a második, 12 164 586-an a harmadik dózist is megkapták, így eddig összesen 108 675 640 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból. A szombat esti ismertetés szerint ez azt jelenti, hogy a 12 éven felüli brit lakosság 80 százaléka megkapta a két első oltási dózist, három vakcinaadagban e korcsoport tagjainak 21,2 százaléka részesült.

Laboratóriumi vizsgálatokkal eddig több mint 9,5 millió koronavírus-fertőzést mutattak ki országszerte, és a járványnak a szombati adatsor összeállításáig 142 835 halálos áldozata volt Nagy-Britanniában. Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss becslése szerint azonban a nagy-britanniai oltási program több mint 112 ezer további halálesetet és 24,7 millió fertőződést akadályozott meg, emellett 143 600 olyan súlyos megbetegedésnek vette elejét, amely kórházi ellátást tett volna szükségessé. Az elmúlt egy napban 38 351, az utóbbi egy hétben 256 207 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte.

A heti adat gyakorlatilag stagnálást jelez a múlt szombaton zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számával összemérve, a Covid-19 betegség okozta halálesetek heti száma ugyanakkor 94-gyel, 7,9 százalékkal 1092-re, az elmúlt hét napban újonnan kórházba került betegeké 965-tel, 13,2 százalékkal 6334-re csökkent. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb számításai szerint az Angliára kiszámított R reprodukciós ráta is csökkent: jelenleg 0,8 és 1 között jár az előző héten kimutatott 0,9-1,1 helyett. Ennek elsődleges jelentőségét az adja, hogy a becslési sáv alsó értéke még távolabb került a kritikus 1-es szinttől, és a felső érték sem haladja már meg az 1-et.

Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis ha a becslési sáv két szélső értéke közül az alsó az igaz, akkor a koronavírus-járvány angliai terjedési üteme lassul.  A SAGE számítási módszertana szerint a 0,8-1 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - minden egyes nap 3 százalékos csökkenés és 1 százalékos emelkedés között járhat.

*

Nem tarthatnak szabadtéri szilveszteri bulikat és koncerteket Montenegróban a romló koronavírus-járványhelyzet miatt, jelentette be Jelena Borovinic-Bojovic egészségügyi miniszter. A montenegrói sajtó szombati beszámolói szerint a tárcavezető hozzátette: a podgoricai karácsonyi vásárt a kellő biztonsági intézkedések mellett meg lehet szervezni, például a látogatóknak védettségi igazolással kell rendelkezniük.

Az egészségügyi miniszter kiemelte: november 15-től tilos lesz lakodalmakat szervezni az országban, a tömeges rendezvények ugyanis nagy veszélyt jelentenek az állampolgárok egészségére. Emellett betiltják az éjszakai szórakozóhelyek működését, a vendéglátóhelyek csak éjfélig tarthatnak nyitva, és iskolai kirándulásokat sem szabad szervezni.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 3822-vel 1 204 452-re, Koszovóban 16-tal 160 917-re, Észak-Macedóniában 469-cel 208 467-re, Montenegróban 479-cel 151 422-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 681-gyel 263 586-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 67-tel 10 722-re, Koszovóban eggyel 2979-re, Észak-Macedóniában 13-mal 7293-ra, Montenegróban kilenccel 2194-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 39-cel 11 882-re növekedett.

*

Levélben kérte az osztrák-magyar határátlépési feltételek enyhítését Burgenland tartományi elöljárójától, közölte Nagy István agrárminiszter szombaton, a Facebookon közzétett videójában. Hans Peter Doskozilnek azt javasolta, hogy tegyék lehetővé az oltott és magas ellenanyag-szinttel rendelkező magyar munkavállalók számára a szabad belépést Ausztria területére.     

Ausztria a napokban megváltoztatta a magyar munkavállalók belépési szabályait, ami jelentősen megnehezíti a magyar állampolgárok átlépését a határon, rossz esetben teljesen ki is zárja azt. Az új intézkedések ugyanis olyanok átkelését is megnehezítik, akik a koronavírus elleni vakcinával oltottak és magas ellenanyag-szinttel rendelkeznek. Hangsúlyozta: az oltással rendelkező magyar munkavállalók rugalmas határátkelése nemcsak Magyarország és a magyar munkavállalók, de Ausztria és az osztrák polgárok érdeke is.     

Az agrárminiszter bízik abban, hogy kérésére minél hamarabb pozitívan reagál majd a tartomány vezetősége. Hozzátette: az ingázók szabad mozgására vonatkozó több enyhítő intézkedést is láttunk már Európán belül a közelmúltban. Erre vonatkozóan nyomatékosan kérte Burgenland elöljáróját, hogy tegye lehetővé az oltott és magas ellenanyag-szinttel rendelkező munkavállalók belépését Ausztria területére. 

*

A világon 252 959 341 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 095 564 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 252 514 273 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 088 442 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink