hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Új utasítás az ellátórendszer működésére

A Népszava szerint megkapták az egészségügyi intézmények az ellátórendszer működésére vonatkozó legújabb miniszteri utasítást, amely hétfőtől lép életbe.

A humántárca vezetője az új szabályokkal az ellátórendszer telítődését igyekszik lassítani. Így egyebek mellett a háziorvosokra bízza az enyhe és mérsékelt tünetes fertőzöttek ellátását. Ezekkel a betegekkel ajánlott naponta konzultálniuk a háziorvosoknak, kivéve a hétvégét, amikor az orvos maga dönthet arról, hogy szükséges-e érdeklődnie a beteg állapota felől.

Változatlanul valamennyi intézményben és minden orvos-beteg találkozáskor kötelező lesz, hogy a gyógyító felajánlja a védőoltást a páciensének. A kórházakba kerülő Covid gyanúsak esetében csak akkor végeznek PCR-tesztet a betegség igazolására, ha a gyorsteszt náluk negatív eredményt mutatott. A többieknél a gyors teszt pozitív eredménye is elegendő a diagnózis felállításhoz.

Kásler Miklós rendelkezett arról is, hogy az intenzív részlegeken „veszélyhelyzetben, átlagosan húsz ágyas ellátóegység esetén, az osztálynak a folyamatos ellátás biztosításához, műszakonként legalább egy szakorvos, egy orvos és öt ápoló jelenlétét szükséges biztosítania.” Egy évvel ezelőtt, a harmadik hullám alatt egy szakértő a lapnak azt mondta, hogy a szakmai normák szerint egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelően ellátni intenzív osztályon. Egy beteg mellett pedig legalább egy szakápolónak kell lennie, de például a páciens mozgatásához már négy ápolóra is szükség lehet. Falus Ferenc egykori tisztifőorvos mindezt most is megerősítette. Mondván: az intenzív osztályon műszakonként és ágyanként kell egy nővér. Ám az is nehéz helyzetet teremt, ha egy nővérre két beteg jut, de minden további ellátandó páciens nagy valószínűséggel növeli a lélegeztetett betegek halálozási kockázatát.

További részletek

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink