hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A kórházi ágyak 20 százalékát kell felszabadítani

Országszerte az államilag finanszírozott 60 465 kórházi ágyak húsz százalékát kell biztosítani Covid-betegek számára, írja a Magyar Hang.

Nagyságrendileg akkora kórházi kapacitás felszabadítását rendelte el a súlyos koronavírusos betegek részére Kásler Miklós november 15-től, amekkorára a harmadik hullám csúcsán volt szükség – derül ki az emberi erőforrások miniszterének (20/2021. XI.10.) számú egyedi utasításából, amelyet Magyar Hang is megszerzett. A november 10-i keltezésű dokumentum rögzíti, országszerte az államilag finanszírozott 60 465 kórházi ágyak húsz százalékát, 12 093 ágyat kell biztosítani súlyos koronavírusos betegek számára. Ezen helyek tíz százaléka, 1209 ágy ITO-n, vagyis az intenzív osztályokon kell, hogy rendelkezésre álljon.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzésekor, március végén és május első felében volt csúcson az egészségügyi ellátórendszer terhelése, akkor 12 ezer körül volt a kórházban ápoltak száma, közülük másfél ezren feküdtek intenzív osztályon és igényeltek gép lélegeztetést.

Kásler Miklós utasítása szerint november 15-től az ápolást igénylő koronavírusos betegeket országszerte 30 kórház, klinika fogadja, ebből hét a fővárosban található. De ismét megnyitja kapuit a kiskunhalasi mobil járványkórház is. A dokumentum mellékletében található táblázatban megyei bontásban is fel vannak sorolva a covid-ellátásra kötelezett intézmények és telephelyek a sima, valamint intenzív ágyszámokkal. Ebből kiderül, hogy mint a korábbi járványhullámok idején, úgy most is főként a megyei központi kórházak és az orvosi egyetemek klinikáira hárul a legnagyobb feladat.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink