hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 141
#1
Medical Online >> Rovatok >> neurológia
2022-07-14

Az epilepsziás betegek több mint 50%-a szenved különböző mértékű alvászavarban. A tartós kialvatlanság súlyos terheket ró az egész családra. A kielégítő alvás nélkülözhetetlen a gyermek megfelelő pszichoszomatikus és kognitív fejlődéséhez, hiányában magatartászavar, tanulási zavar, pszichés problémák alakulnak ki, vagy a már meglévő problémák tovább romlanak. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a beteg alvásproblémáját és a terápiás terv kialakításakor ezt a tényezőt is figyelembe vegyük.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2022-06-02

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói annak jártak utána, hogy a fiatal vér hogyan vált ki választ az elöregedett sejtekben, írja a Qubit.

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2022-04-20

Különböző fajok  feltűnően hasonló számú mutációt halmoznak fel életük során; átlagos élettartamukat nem a genetikai változások mennyisége, hanem a sebessége határozza meg, írja a Qubit.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2022-04-08

A rheumatoid arthritis, mint krónikus autoimmun betegség bio-pszicho-szocio-spirituális szemléletét mára minden szakember elfogadta, a gyakorlat mégis messze jár az evidencián alapuló ajánlásoktól.

#5
Medical Online >> Fejfájás
2022-02-14

Európában 1 év alatt a lakosság több mint 50%-a szenved a fejfájás valamilyen típusától. Az emberek 70%-a élt át életében legalább egyszer valamilyen típusú fejfájást. Egyes vizsgálatok emelkedő trendet jeleznek az elmúlt évtizedekre vonatkozóan (1). A fejfájás jelentősen befolyásolja a napi teljesítőképességet. Olyannyira, hogy a World Health Organization (WHO) adatai szerint a 15−49 éves korosztályban a migrén okozza a legjelentősebb betegségterhet (2).

#6
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2022-02-04

Akut Covid-19 során változatos pszichiátriai tünetegyüttesekkel találkozhatunk. Ezek hátterében állhat részben direkt központi idegrendszeri vírusfertőzés, de gyakrabban a betegség indirekt gyulladásos, metabolikus, hipoxiás, paraimmun hatásairól van szó.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2021-12-30

Az időskori depresszió mind magatartásbeli, mind biológiai úton növeli számos betegség mortalitását. A Medical Tribune cikke a PharmaOnline-on.

#8
Medical Online >> Háziorvostan
2021-11-19

A felnőtt lakosság pandémia során észlelt alkoholfogyasztása és szerhasználata számos tényezővel összefüggésben mutat romló tendenciát. Kiemelkedő szempont a megküzdési stratégiák közül az alkohollal történő öngyógyítás. Ezt tovább erősítheti fel a komorbid depresszió, vagy szociális és élethelyzeti krízis. Bizonyos társadalmi rétegek kiemelt rizikócsoportnak számítanak: a hajléktalanság, valamint az alkohollal párhuzamosan történő drogfogyasztás.

#9
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2021-09-20

A DNS hibajavító mechanizmusokban szerepet játszó génekben előforduló génmutációk funkcióvesztést okoznak, melyek növelik az emlőrák kialakulásának rizikóját. Ilyen mutációk leggyakrabban a BRCA1 és a BRCA2 génekben fordulnak elő. 

#10
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2021-08-04

Az agyi érkatasztrófák túlnyomó többségét az ischaemiás stroke teszi ki. Noha az ictalisan kialakuló neurológiai tünetek hátterében döntően keringészavar (ischaemia vagy vérzés) áll, az esetek egy részében más kóroki folyamat véleményezhető.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A kunszentmártoni mentők megitatták a megjelent állatokat, amelyek később „elegánsan távoztak.”