hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A halhatatlanság is opció lesz

A számítógép már 2029-ben olyan okos lesz, mint az ember. A szingularitás korában a halhatatlanság is egy opció lesz, írja a novekedes.hu.

Az egyre okosabb algoritmusok az élet minden területén teszik könnyebbé az életet. Legalábbis ezt állítják fejlesztőik és az ilyen programokat bevezetni igyekvő marketinges és egyéb üzleti guruk. És tényleg rengeteg olyan példa sorjázik, melyek ellen nehéz szót emelni. Itt van például a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatóinak újdonsága, mely a fertőző betegségek terjedését gátolja az egyes populációk viselkedési, demográfiai és epidemiológiai adatainak feldolgozásával. Az algoritmust számítógépes szimulációval valós élethelyzetekben is tesztelték. Indiában a TBC, az Egyesült Államokban pedig a gonorrhea esetében a program hatására a betegséggel kapcsolatos információk bármilyen állami járványügyi intézkedésnél hatékonyabban jutottak el a veszélyeztetett csoportokhoz és ennek hatására sokkal gyorsabban csökkent a terjedés sebessége, mint korábban. 

Egy másik mesterséges intelligenciát használó program abban segít, hogy pillanatok alatt felismerjük egy holnapról, vagy alkalmazásról, megpróbál-e a tudtunk nélkül személyes adatokat szerezni rólunk. De a mesterséges intelligencia alkalmazása egy minapi brit jelentés szerint növelheti a termelékenységet, forradalmasíthatja a biztosítási üzletág nagy részét, a szerződések robotizálása révén hatékonyabbá teheti az ügyvédi tevékenységet, vagy az orvosi vizsgálatok automatizálásával csökkentheti a rendelőkben a sorokat.

A mesterséges intelligencia rohamléptekben éri utol az emberit. A terület „pápája”, a Google fejlesztési igazgatója, Ray Kurzweil tavaly egy konferencián bejelentette, korábbi, 2045-re vonatkozó jóslatával szemben a számítógép már 2029-ben olyan okos lesz, mint az ember, ha éppen nem okosabb. A jövőkutatás pedig azt állítja, hogy az emberfeletti intelligencia megjelenése olyan gyorsan változtatja meg a műszaki fejlődést és a társadalmat, amit ma még képtelenek vagyunk felfogni. Ez lesz a szingularitás kora, amiben egyes szakértők szerint akár a halhatatlanság sem elképzelhetetlen. Ebben az időszakban ugyanis az emberi szervezet különféle részei technológiai funkciókkal ötvöződnek, ezáltal a test tökéletesebbé válik.

A másik irány, hogy a mesterséges intelligencia olyan új nemzedékei lépnek a színre, amelyek már önmagukat képesek fejleszteni, tanítani és továbbörökíteni. Az emberi intelligenciát utolérve a mesterséges intelligenciák sebessége két év múlva megduplázódhat, majd egy évre rá ismét és így tovább.

A teljes írás

(forrás: novekedes.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!