hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Videófelvétel készülhet az álomról?

Ha teljesen nem is, de valamennyire már képes visszaadni az agy által felfogott vizuális információkat a mesterséges intelligencia (MI), közli a hvg.hu.

Komoly, a gépi tanulásos módszer területén szerzett kutatási eredményekről számoltak be a közelmúltban a japán Kyoto Egyetem tudósai, miután a mesterséges intelligencia segítségével pusztán emlékezés útján voltak képesek rekonstruálni az agy által látott, bonyolult képeket.

A pácienseknek élőlényeket is ábrázoló képeket mutattak, melyeket aztán egyesével, emlékezet útján kellett felidézniük. A kutatók ezt követően a funkcionális MRI segítségével megpróbálták dekódolni a páciens által felidézett formákat, hogy számítógépes eljárással, pixelről pixelre újraalkossák azokat. Noha a végeredmény egyes esetekben alig hasonlított a forrásanyagra, a gép valamennyi fotót előállította. A technika alkalmas lehet majd arra, hogy videófelvételeket készítsenek az álmainkról, de akár arra is, hogy a vegetatív állapotban lévő betegek kommunikálni tudjanak a külvilággal, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink