hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Öt éven belül komoly károkat okozhat a mesterséges intelligencia

Több mint két tucat szakember állítja: a mesterséges intelligencia kapcsán nem(csak) a lázadó robotoktól, de saját magunktól is félnünk kell, írja a hvg.hu.

Sokan úgy vélik, nem is a gépek lázadásától kell igazán tartanunk, hanem attól, hogy az emberek rossz célokra használják majd az eszközt. Ennek kapcsán több mint két tucat szakember – köztük például Elon Musk OpenAI nevű szervezetének képviselői –  olyan tanulmányt készített, ami épp ezekre a veszélyekre hívja fel a figyelmet. Az előrejelzés egyik megállapítása szerint: ha a jelenlegi trendek folytatódnak a következő 5 évben, arra számítunk, hogy jelentős mértékben megnő a hackerek képessége arra, hogy károkat okozzanak a digitális és robotizált rendszerek segítségével.

A szakemberek szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a mesterséges intelligencia használata jelentős mértékben csökkenti a különböző kibertámadások költségeit, hiszen azokhoz már nem feltétlenül kell emberi erőforrás. Ilyen lehet például, ha a kiberbűnözők adatokat akarnak lopni tőlünk. A rendszer feltérképezi a különböző személyeket, majd átverős e-mailekkel, chatbotokkal keres meg bennünket, hogy kiadjuk a jelszavunkat. Persze egy ilyen rendszer létrehozása nem megy egyik pillanatról a másikra, de miután elkészült, bármennyiszer be lehet vetni.

Egy másik, igen komoly probléma, hogy a mesterséges intelligencia segítségével bárkit "le lehet utánozni". Egy néhány perces tanulás után a gép már képes leutánozni a hangunkat, így bárkinek a beszédét meg lehet hamisítani. És ez már nemcsak az adathalászat miatt lehet elképesztően veszélyes, hanem az álhírek terjedését is erre fűzhetik fel a kibernűnözők. Az arcfelismerés segítségével pedig bárkit be lehet azonosítani egy pillanat alatt, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!