hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Közelebb vagyunk a mesterséges agy megteremtéséhez

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy szupravezető kapcsolót, amellyel a komputerek később az emberi agyhoz hasonló módon fognak tudni gondolkodóba esni, írja a GyártásTrend.

Egy újonnan kiötlött szupravezető kapcsoló a számítógépek számára lehetővé teszi, hogy az emberi agyhoz hasonló módon hozzák meg a döntéseiket. A technológia akár egy új típusú, a közlekedéstől az egészségügyig számos területen kiaknázható mesterséges intelligencia (MI) megalkotását is elősegítheti.

Az amerikai National Institute of Standards and Technology (NIST) berkeiben kimunkált, „synapse"-nek (szinapszis) nevezett kapcsoló a biológiai megfelelőjével azonos módon tanul. A fejlesztés a jövőben többek között az emberi aggyal egyező metódussal operáló számítógépek processzorait kötheti össze. A tudósok szentül hiszik, hogy az ilyen MI-vel felvértezett komputerek tovább tökéletesíthetnék az érzékelést és a döntéshozatali képességet például az önvezető autók vagy a rákdiagnózis területein is. 

A 10 mikrométer átmérőjű fémhenger küllemű, új mesterséges szinapszis fel tudja dolgozni a beérkező elektromos jeleket, és a megfelelő kimenő jelekké is át tudja alakítani őket. Úgy tervezték, hogy a tapasztalatai, illetve a környezeti tényezők alapján is tovább tudja csiszolni „az elméjét”. A kutatók szerint a művi változat éppenséggel jobban is teljesít a biológiai csatlakozásnál, mivel sokkal kevesebb energia felhasználása mellett sokkal gyorsabb jeltovábbításra képes. Ami azt illeti, míg a szintetikus szinapszis másodpercenként egymilliárd jelet tud közvetíteni, az emberi szinapszis ugyanezen idő alatt csak ötvenet tud átjátszani belőlük.

Az új szupravezető kapcsoló az emberi agyat mímelő (és egyelőre csak papíron létező) úgynevezett „neuromorfikus” számítógépekben juthat majd nélkülözhetetlen szerephez, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!